IMF: Sosyal Güvenlik Yasası'yla ilgili hükümet güç bir durumda

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2006 14:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, sosyal güvenlik reformuyla ilgili olarak, ''Hükümet tabii ki güç bir durumda. Bu aynı zamanda Anayasa Mahkemesinin getirmiş olduğu sorunlardır'' dedi.

Bredenkamp, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD)-Koç Üniversitesi Ekonomik Araştırma Forumu tarafından düzenlenen ''Finansal Küreselleşme: Sırada ne Var?'' konulu konferanstaki konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Bredenkamp, özel sektörün döviz kuru riskinin yeni olmadığını belirterek, politika yapıcıların mutlaka bu tür hassasiyetlerin altını çizmesi gerektiğini söyledi.

Hugh Bredenkamp, firmaların döviz kurunun devamlı sabit kalacağı veya devamlı olarak değer kazanacağını varsayamayacaklarını ifade ederek, ''Dışarıdan satın almak üzere göründüğü kadar ucuz olmayacaktır. Kendilerini döviz kurunun değer kaybetme riskine hazırlamalıdırlar. Gelecekte böyle bir kayıp olabilir'' diye konuştu.

Bredenkamp, ''Döviz kuru ya sabit kalacak ya da değer kazanacak diye düşünüyorlardı. Böyle bir varsayımda dışarıdan borçlanmak tabii ki ucuz görülebilir. Mayıs-Haziran türbülansı keşke olmasaydı. Fakat bunun olumlu bir etkisi oldu. Bu da bu beklentileri şu veya bu biçimde değiştirdi'' diye konuştu.

Şirketlerin dışarıdan borç almasının hızlı bir biçimde büyüdüğüne işaret eden Hugh Bredenkamp, Türk kurumlarının borç alma konusundaki durumunun başka yerde olandan farklı olmadığını, Türk ekonomisinin son yıllarda daha az dolarize olduğunu, yabancı dövizlerin toplam borçtaki payının önemli ölçüde azaldığını, Mayıs ve Haziran'da yukarıya çıkış göründüğünü, bunu trendde bir değişiklik olarak yorumlamadığını kaydetti.

SOSYAL GÜVENLİK REFORMU

Hugh Bredenkamp, sosyal güvenlik reformunun bir kısmının iptaliyle ilgili bir soru üzerine de, ''Hükümet tabii ki güç bir durumda. Sayın Başesgioğlu bunu uygulamaya koymak için yol arayışında olduğunu söyledi. Çok yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Ve bu zorlukların üstesinden gelmeye çalışıyorlar. Bu aynı zamanda Anayasa Mahkemesi'nin getirmiş olduğu sorunlardır ve ilerleme yolu arayışı içindeler...'' Gazetecilerin aynı konudaki sorusunu da yanıtlayan Bredenkamp, ''Bu bir bitiş tarihi meselesi değildir. Sorunları, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarını ele alma ve yasayı uygulanabilir hale getirmek için bir yol bulma meselesidir. Bunun ne kadar süreceğini söylemek imkansız'' dedi.

Yasanın 2007'de olduğu gibi geçirilmesi ya da ertelenmesi seçenekleri hakkında IMF'nin görüşü hakkındaki soru üzerine de IMF Türkiye Temsilcisi Bredenkamp, bu konuda bir görüş oluşturmadıklarını, Hükümet seçenekleri belirledikten sonra bu konuda kendileriyle tartışarak ellerinden gelen desteği vereceklerini, bu konuda pozisyon almadıklarını kaydetti.

Halk Bankasının özelleştirilmesi hakkındaki soru üzerine de Bredenkamp, Danıştayın kararının yasal prosedürlerle ilgili olduğunu düşündüğünü ifade ederek, bu meselenin yasama alanındaki değişiklikler kapsamında ele alınacağını anlattı.

Özelleştirme İdaresi Başkanının daha önce belirlenmiş olan 2007 yılının Mayıs ayında özelleştirmenin tamamlanacağı yönündeki beklentisini dile getirdiğini hatırlatan Bredenkamp, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın erteleme olabileceği yönündeki görüşünün Danıştayın ihale ilanını erteleyen kararıyla ilgili olduğunu kaydetti.

Erken seçim tartışmalarının siyasi bir risk yaratıp yaratmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Bredenkamp, siyasi istikrarın her ekonomi için önemli olduğunu ancak, yerli ve yabancı yatırımcılar için politik yapının sürdürülüyor olmasının önem taşıdığını, şu anda yatırımcıların da bu güvene sahip olduklarını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber