4/B'li Öğretmenlerin Kadroya Geçileceği Haberleri Yalanlandı

Bugün gazetesi yazarı Mehmet Canıtatlı'nın 4/B'li olarak çalışan öğretmenlere ilişkin olarak Bakanlık yetkililerin verdiği bilgileri yanlış yorumlayarak, köşesine "Kadro verilecek" başlığı atması üzerine Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü açıklama yapmak zorunda kaldı... Bakanlıktan yapılan açıklamada "sözleşmeli olarak çalışan öğretmenlerin doğrudan kadroya geçirilmeleri gibi bir durum söz konusu değildir." denildi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Aralık 2006 14:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Bugün gazetesinde "Halkın Köşesi" adlı bölümü yöneten Mehmet Canıtatlı bir kaç gündür, daha önce sitemizde de yer alan sözleşmeli öğretmenlerin sorunlarına yer vermişti. Canıtatlı gelen çok sayıda mail üzerine dün "Sözleşmeli öğretmene kim sahip çıkacak?" diye sormuştu.

HALKIN KÖŞESİNDE "KADRO VERİLECEK" DENİLDİ

Canıtatlı'nın bugünkü yazısında, hem Milli Eğitim Bakanlığının hem de Bakanlık bürokratlarının, kendisine detaylı bilgi verdiği anlaşılmaktaydı. Canıtatlı bu bilgilerin büyük kısmını köşesine yansıtmıştı. Ancak, Canıtatlı yer verdiği açıklamaların sonunda "Kadro verilecek" başlığını atıp "2006 yılında kamuya memur, geçici ve sözleşmeli statüde olmak üzere 146 bin kişi alındı. 2007 bütçe kanununda ise kamu kurum ve kuruluşlarına 23 bin kişi açıktan atanacak. Emekli olanların yerine yapılacak atamalarla bu sayı 60 bini bulacak. Milli Eğitim Bakanlığı Basın Müşavirliğinden aldığım bilgiye göre,geçen yıl hükümetin belirlediği kadronun yarısı Milli Eğitim Bakanlığına verildi. Bu çerçevede 51 bine yakın atama yapıldı. Bunların 31 bini kadrolu, 20 bini sözleşmeli olarak görev yapıyor. Sözleşmelilerin kadroya geçişi prosedür gereği 1 yıl sürmekte. Onları kadrolulardan ayıran tek özellik çakılı kadro olarak tabir edilen sadece bir yerde hizmet verebilmeleri. Yıl başında açıklanması beklenen yeni atama paylaşımına göre atamaların en az yarısının geçen yıl olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsis edilmesi bekleniyor. 60 bin atama yapılacağı düşünülürse 20 bin olan sözleşmeli öğretmenin hemen hemen hepsinin atamasının yapılması muhtemel. Bu konudaki net açıklama için yıl başını beklemek gerekiyor. Çelik'in belirttiği gibi 2007'nin ilk atamaları şubatta." demişti..

VERİLEN DETAY BİLGİLER YANLIŞTIR

Bu bir çok adayın yanlış anlamasına sebep olabilecek önemli bir detaydı. Çünkü sadece başlığa ve son cümleye bakıp Şubat'ta kadro verilebileceği gibi bir anlam çıkarılabilirdi. Oysaki mevcut mevzuat düzenlemesine göre 4/B'lilerin kadrolu memur kadrosuna atanabilmesi için Meclisten yasal bir düzenlemenin geçmiş olması gerekmektedir. Hem Bakan Çelik'in hem de Bakanlık bürokratlarının verdiği bilgi ise Şubat'taki kadrolu öğretmen alımına sözleşmeli olarak çalışanlar da başvurabileceği ve puan ve tercih durumuna göre hak edenlerin kadrolu öğretmenliğe geçeceğine ilişkindir.

BAKANLIK İKİ AÇIKLAMA YAPTI

Bu yanlış detay nedeniyle bugün hem Bakanlık Basın ve Basın Halkla İlişkiler Müşavirliği hem de Personel Genel Müdürlüğü ayrı ayrı iki açıklama yayımladı. Bakanlık Basın ve Basın Halkla İlişkiler Müşavirliğinin açıklamasını yayımlıyoruz.

Sayın; Selahattin Sadıkoğlu
Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

Gazetenizin bugünkü (20.12.2006) nüshasında ?HALKIN SESİ? köşesinde yer alan ?Kadro verilecek? başlıklı yazıdaki bazı bilgilerin düzeltmeye ihtiyacı bulunmaktadır.

657 sayılı kanunun 4/B maddesi kapsamında atanan sözleşmeli öğretmenlerle ilgili ?HALKIN SESİ? köşesinde yer alan şikayetler üzerine yaptığımız açıklamalar, yanlış anlaşılmalara yol açacak şekilde yorumlanmıştır.

?Sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçişi prosedür gereği 1 yıl sürmekte? şeklindeki yorum yersiz beklentilere yol açacak niteliktedir. Her sözleşmeli öğretmenin bir yılın sonunda kadroya atanacakları izlenimi uyandırılmaktadır.

Bakanlığımız tarafından öğretmen atamaları tümüyle elektronik ortamda ve puan üstünlüğü esasına göre yürütülmektedir. Öğretmen adayları belirlenen puan ve kontenjanlara uygun şekilde, elektoronik ortamda başvurularını yapmakta ve atama ile yer değiştirmeler aynı şekilde bilgisayar tarafından yapılmaktadır. Son derece objektif ve şeffaf bir ortamda gerçekleşen bu atamalar bütün basının öğretmen adaylarının gözü önünde gerçekleşmektedir.

Kadrolu öğretmen atamalarına sözleşmeli öğretmenler diğer öğretmen adayları ile birlikte başvurabilmektedirler. Puanları yüksek ise kadroya atamaları yapılmaktadır. Puanı yeterli olmayan sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu atanmaları söz konusu değildir. Bu durumda sözleşmeli olarak mesleklerine devam edebilirler.

Söz konusu yazının bu bilgiler ışığında düzeltilmesini diler, saygılar sunarız?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber