Takiyyeci bürokrata çapraz kontrol

Kamuda görev yapan tüm müfettiş, uzman ve denetmenler için yeni bir inceleme kriteri getirildi. Kritik koltuklarda görev yapanlar çapraz kontrol ile ortaya çıkarılacak. Eş ve yakın akrabalar da araştırılacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 14 Ağustos 2016 08:12, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Takiyyeci bürokrata çapraz kontrol

Ercan Baysal

FETÖ yapılanmasına mensup olduğu gerekçesiyle 76 bin kamu çalışanına görevinden el çektirilirken, yenilerinin tespitine yönelik çalışmalar da devam ediyor. Kamuda görev yapan tüm müfettiş, uzman ve denetmenler için yeni bir inceleme kriteri getirildi. Kritik koltuklarda görev yapanlar çapraz kontrol ile ortaya çıkarılacak. Edinilen bilgilere göre hakkında şüphe olmasına rağmen ön incelemelerde tespit edilemeyen isimlerin eşi ve yakın akrabaları da araştırmaya tabi tutulacak. Eşinin ve yakın akrabalarının geçmişteki sosyal güvenlik kayıtları ile sendika bilgilerine başvurulacak. Örneğin geçmişte kendisi ya da eşi cemaatin herhangi bir kurumundan sigortası yatan bürokrat da görevinden el çektirilecek. Kendisinin herhangi bir bağlantısı olmasa da yakın akrabalarından birinin FETÖ yapılanmasına mensup olup olmadığı da çapraz olarak denetime tabi tutulacak.

İHTİYAÇ KADAR PERSONEL

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), MASAK, Vergi Denetim Kurulu, Sayıştay, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başta olmak üzere Bakanlıkların teftiş birimlerinde konuyla ilgili inceleme faaliyetlerinin sürdüğü belirtiliyor. Kamuda kripto bürokratlara yönelik çalışma devam ederken, hükümetin yeni personel istihdam stratejisi de belli oldu. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında Bütçe Kanunu'ndaki kısıtlamalara tabi olmadan personel alımı yapılacak. Maliye Bakanlığı kaynakları takiyyecilerin girişinin önlenmesi için kurumlara ihtiyacı kadar personel alımı yapılacağını belirtiyor.

İLK OLARAK 11 KRİTERE BAKILIYOR

Ekonomi yönetiminde FETÖ üyesi bürokratları ayıklamak için belirlenen kriterler üzerinde çalışmalar sürüyor. Müfettiş, uzman ve murakıplar başta olmak üzere 'A Kadro' görevdeki kripto bürokratların tespiti için sahaya inildi. Buna göre öncelikle üniversitedeki arkadaşlarına ulaşılarak cemaat evinde kalıp kalmadığına bakılıyor. Yine yakın akrabaları ile görüşülerek kanaatleri soruluyor. Bir diğer konu da oturduğu bina veya mahalledeki komşuların düşünceleri. Buradan kripto bürokratların cemaatin haftalık sohbetlerine katılıp katılmadığı belirleniyor. Toplamda 11 kriter ile verilen nota göre cemaatçiler deşifre edilerek görevden el çektirilecek. Bakanlıkların üzerinde durduğu diğer 8 kriter ise şunlar: Mesai arkadaşlarının verdiği bilgiler, Bank Asya hesabının olup olmadığı, internette takip ettiği siteler, kriptolu mesaj içeren yazılım kullanılması, Kimse Yok Mu Derneği'ne bağış yapılması, MİT ve Emniyet İstihbarat raporları ile ihbarlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber