Ortadoğu'da arayı Türkiye bulacak

Türkiye ile İsrail arasındaki buzları eriten ve Gazze'ye yönelik ambargonun Türk gemileri için kaldırılmasını sağlayan "normalleşme" anlaşması, TBMM gündeminde

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 16 Ağustos 2016 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ortadoğu'da arayı Türkiye bulacak

MAHMUT GÜRER

Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta görüşülmesi beklenen anlaşmanın onaylanmasının ardından Türkiye, "Mavi Marmara" olayı nedeniyle kesintiye uğrayan "Ortadoğu Barış Süreci Arabuluculuğu" misyonunu yeniden üstlenecek. Türkiye'nin bu konudaki rolüne, hem İsrail hem de Filistin tarafları destek vereceklerini açıklamışlardı.

Birlikte somut adımlar

Türkiye ile eş zamanlı olarak İsrail'in de onaylayacağı anlaşma ile birlikte ilk somut adımlar atılacak ve iki ülke yine eş zamanlı büyükelçilerini görevlendirecek.

Fransa'dan tam destek

Olumlu bir seyre doğru ilerleyen Filistin-İsrail barış gösrüşmelerinin, Fransa da geçen ay çözüm umudunu güçlendiren mesajlar verilmişti.

Kalıcı barış

Ankara, hem Filistin hem de İsrail yönetimleri ile temaslarını yoğunlaştıracak ve kalıcı barışın hedeflendiği süreç resmen başlatılacak.

İlk adım Lady Leyla

Gazze'ye insani yardım taşıyan 'Lady Leyla' gemisi, 1 Temmuz'da Mersin Limanı'ndan demir alarak İsrail'in Aşdod Limanı'na 3 Temmuz'da ulaşmıştı.

10 bin oyuncak ve tonlarca yardım

Aşdod'a uluşan gemide, AFAD ve Türk Kızılayı'nın çalışmasıyla toplanan, 13 bin 775 gıda kolisi, 5 bin ton un, 3 bin ton şeker, 2 bin ton pirinç, 500 ton ayçiçek yağı, 100 bin giysi, 20 bin ayakkabı, 10 bin 104 oyuncak oluşan yaklaşık 11 ton yardım malzemesi bulunuyordu.

İkinci yardım gemisi için geri sayım

Türkiye-İsrail normalleşme anlaşmasının ardından Tel Aviv, Türk gemileri için Gazze'ye yönelik ambargoyu kaldırmıştı. Ramazan Bayramı önces Gazze'ye ilk yardımı ulaştıran Lady Leyla ikinci yardımı da Kurban Bayramı öncesi

Gazze'ye ulaştırılması öngörülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber