Adli yıl açılışı Yargıtay'la ortak yapılsın talimatı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu'nu kabul etti. Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleştirilen kabul, yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Ağustos 2016 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adli yıl açılışı Yargıtay'la ortak yapılsın talimatı

TÜRKER KARAPINAR

Milliyet'in aldığı bilgilere göre görüşmede, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) hakimler ve savcılar kurulu olarak ikiye ayrılması, adli yıl açılış törenleri ile FETÖ ve FETÖ'nün 15 Temmuz darbe teşebbüsünün ABD'nin başkenti Washington'da 18-23 Eylül 2016'da düzenlenecek olan Uluslararası Barolar Birliği Genel Kurulu toplantısı kapsamında görüşülecek Amerikalı yüksek hakimler, senatörler ve temsilciler meclisi üyelerine barolar heyeti tarafından anlatılması gibi konular masaya yatırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'li yüksek hakimler, senatörler ve temsilciler meclisi üyelerine FETÖ'nün anlatılması konusunda barolar birliği heyetine, "Yapacağınız her şeye biz imzamızı koyarız" diyerek, destek verdiği öğrenildi.

Erdoğan'ın adli yıl açılış töreninin Yargıtay'la ortak yapılması konusunda da yeni düzenleme yapılması talimatı verdiği bildirildi.

KHK düzenlemesi gündemde

Ziyaretin ardından açıklama yapan Feyzioğlu, adli yıl açılışında bundan sonra alternatif bir açılış olmayacağını vurgulayarak "Yargıtay Başkanlığı ile ortak düzenleyeceğiz adli yıl açılışını ve 79 milyonu ırk, din, dil, cinsiyet ayrımcılıklarını bir kenarda bırakıp, adalet paydasında kavuşturabileceğiz. Bu sembolik ama çok değerli bir adım olacak" dedi. Adli yıl açılış törenine ilişkin yeni düzenlemenin Kanun Hükmünde Kararname'ye (KHK) bir cümle eklenerek yapılması düşünülüyor.

Her yıl Eylül ayının 1'inde adli yıl açılış töreni düzenlenmesini içeren Yargıtay Kanunu'nun 59. maddesi, Erdoğan ile Feyzioğlu arasında 2014 yılında Danıştay'ın kuruluş yıldönümünde meydana gelen gerginliğin ardından 2 Aralık 2014'te Meclis'te kabul edilen yasa değişikliği ile kaldırılmıştı. Yürürlükten kaldırılan hüküm şöyleydi: "Her adli yıl Ankara'da bir törenle açılır. Yargıtay Birinci Başkanı bir konuşma yapar. Açılış konuşmasının metni ve tören gündemi üzerinde daha önceden Başkanlar Kurulunun düşüncesi alınır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber