Diş eti hastalıkları Devletin randevusu sisteminden dolayı ilerliyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Aralık 2006 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuda 6 bin 540, serbest olarak 13 bin 611 olmak üzere toplam 20 bin 151 diş hekiminin bulunduğu Türkiye'de, diş ve dişeti hastalıklarının tedavisinde sorun yaşanıyor.

73 milyonluk nüfusuyla, serbest çalışanlarla birlikte bir diş hekimine 3 bin 623 kişi düşüyor. Türkiye'nin nüfusunun yüzde 80'inin sosyal güvenlik şemsiyesi altında bulunduğu düşünüldüğünde, kamudaki bir diş hekiminin ise 11 bin 162 kişinin diş sağlığıyla ilgilenmesi gerekiyor. Ancak, sosyal güvenlik kapsamında olan vatandaşlar, ödedikleri primlere rağmen kamudan ihtiyaç duydukları ağız ve diş sağlığı hizmetini alamıyor. Kamu kurumlarının en basit bir tedavi için bile aylar sonrasına randevu vermesi, diş ve dişeti hastalıklarının daha da ilerlemesine neden oluyor. Özel muayenehanelere giden vatandaşlar ise sosyal güvenlik kuruluşlarına ödedikleri primlere rağmen tedavi masraflarını kendi ceplerinden karşılamak zorunda kalıyor. Hastalar özelde çalışan diş hekimlerine genellikle iş işten geçtikten sonra daha pahalı bir tedavinin gerekli olduğu aşamada gidiyor.

Samsun Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi'nde saatlerce kuyruk bekleyen vatandaşlar, devletten sağlık hizmeti alabilmek için ödedikleri primlerin karşılığında diş hekimliği hizmetini sağlıklı bir şekilde alamadıklarını belirtti.

İl Sağlık Müdürlüğü'nün verilerine göre, Samsun'da kamuda 73 diş hekiminin çalıştığı, 1 milyon 229 bin 832 nüfuslu Samsun'un tahmini olarak 984 bininin sosyal güvenlik şemsiyesi altında bulunduğu ve kamudaki bir diş hekimine 13 bin 479 vatandaşın düştüğü kaydedildi.

Bu şartlar altında aylar sonrasına gün verilse bile sağlıklı bir tedavinin uygulanmasının mümkün olmadığına dikkat çeken hastalar, devletin özel diş hekimlerinden hizmet satın alımına gitmesini istedi. Saatlerce sıra bekledikten sonra aylar sonrasına gün alarak strese giren diş ve dişeti hastalığı bulunanlar, çoğu kez özel diş hekimlerine gitmek zorunda kaldıklarını, ödedikleri primin karşılığını sağlık hizmeti olarak alamadıklarını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber