Rio'nun gizli kahramanı Türk KOBİ'ler oldu

Türk KOBİ'leri Brezilya'daki 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nın birçok alandaki tedarikçisi oldu. 120 Türk firması olimpiyat yatırımlarından 650 milyon dolar kazandı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 23 Ağustos 2016 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Rio'nun gizli kahramanı Türk KOBİ'ler oldu

Milyarlarca kişinin izlediği Brezilya'daki 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda Türk KOBİ'leri organizasyonun gizli kahramanı oldu. Statların aydınlatılmasından çimlendirme projelerine, yazılımlardan inşaat ve tekstile kadar birçok alanda Türk firmaları milyarlık pastadan pay almayı başardı. Maliyeti 12 milyar doları bulan Rio Olimpiyat Oyunları için ulaşım, inşaat ve enerji alanlarında 7.7 milyar dolarlık yatırım gerçekleşmişti. Dış ticaret verilerine göre 120 Türk firması Rio Olimpiyat yatırımlarından 650 milyon dolar kazandı.

ÜNLÜ SPORCULARA TÜRK HAVLUSU

Rio'da sporculara en fazla dokunan Türk ürünü havlu oldu. Yarışmalara katılan 30'dan fazla ülkenin sporcusu Türkiye'den ithal edilen havluları kullandı. Özel üretilen bazı havlularda, 'Turkish Towels' ile 'Discover the Potential' logosu etiket olarak dikildi. Havluların üretim yeri ise Denizli oldu. Ayrıca Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) ve DENİB'in katkılarıyla milli sporcular için de özel olarak havlular üretildi. Türkiye'den giden 200'e yakın sporcu Brezilya'da Türk havlusu kullandı. DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, Türk havlusunu da, hamam ve lokumdan sonra dünyada bilinen bir markaya dönüştürmek istediklerini belirterek, "Denizli havlusu dünyanın dört bir yerinde kullanıyor" dedi.

AYDINLATMA 50 MİLYON ALDI

Türkiye'nin önde gelen aydınlatma firmaları da Brezilya'daki milyar dolarlık pastadan pay almayı başardı. Aralarında yakın zaman önce yabancı ortaklığa giden firmaların da olduğu şirketler toplamda 50 milyon doları bulan ihalelerin sahibi oldu. Türkiye'de de birçok stadyumun drenaj altyapısını kuran ve dünya genelinde polimer beton paslanmaz çelik imalatı yapan ACO da Rio'nun en gözde firmalarından oldu. Şirket Rio'daki tüm olimpiyat stadyumların altyapısını kurdu. ACO'yu farklı kılan ise mühendislik çözümlerindeki başarısı oldu. ACO Genel Müdürü Kerem Altınöz, "Dünyanın birçok ülkesinde iş yapıyoruz. Gerek Türkiye gerekse de Rio'daki projelerimizde mühendislik gücümüzü kullanıyoruz" dedi.

METİN CAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber