Öğretmen klavuzunda ?M' sesi skandalı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 26 Aralık 2006 17:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİLLİ Eğitim Bakanlığı tarafından 2005-2006 eğitim yılından itibaren ilköğretim 1'nci sınıfları okutan öğretmenlere ücretsiz dağıtılan, Erdem Yayınları'na ait ?Türkçe 1 Öğretmen Klavuzu Kitabı'nda ?M' sesinden hece oluşturmaya örnek verilirken, ?A' ve 'M' harflerinin yanyana kullanılması, eğitimcilerin tepkisini çekti.

Eğitim-İş Sendikası Konya Şube Başkanı Veli Demir, ?Öğretmen bunu tahtaya nasıl yazacak? Okurken ve öğrencilere okuturken yüzü kızarmayacak mı?? dedi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın kendi basımevinde bastırdığı kitapta ise aynı örneğin ?MA' olarak verildiği ortaya çıktı. Kitabın yazarlarından ve Erdem Yayınları Yayın Yöneticisi Dr. Melike Gündüz ise, ?Biz dikkat etmemişiz ve Talim Terbiye'deki arkadaşların da dikkatinden kaçmış? dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim öğretim yılı başında ilköğretim öğretmenlerine dağıtmak üzere ?Türkçe 1 Öğretmen Klavuzu' kitabı hazırladı. Kitaplar, Milli Eğitim Basımevi'nde bastırıldı. Bakanlık, kendi baskılarının yanısıra Erdem Yayınevi'nde bastırılan aynı içerikli ?Türkçe 1 Öğretmen Klavuzu Kitabı'nın da tüm baskılarını satın alarak, Türkiye'nin dört bir yanında görev yapan ilköğretim öğretmenlerine ücretsiz olarak dağıttı. Ancak, bir müfettişin denetimi sırasında iki baskı arasında önemli bir fark olduğu ortaya çıktı. Bakanlığın kendi basımevinde bastırdığı kitapta ?M' sesinden hece oluşturmaya örnek verirken ?MA' ifadesini kullandığı, Erdem Yayınları tarafından bastırılan ve üzerinde Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu onayının yeraldığı kitabın 99'uncu sayfasında ise aynı örneğin, Türk Dil Kurumu Sözlüğü'nde ?Kaba konuşmada dişilik organı' olarak açıklanan, ?A' ve 'M' harflerinin yanyana getirilerek, verildiği belirlendi.

?DENETİMLER YETERSİZ' İDDİASI

Öğretmen klavuzundaki ?M' sesi yanlışlığının affedilir cinsten olmadığını söyleyen Eğitim-İş Sandikası Konya Şube Başkanı Veli Demir, Bakanlığın özel basımevlerine milyonlarca YTL para verdiğini ancak baskıları yeterince denetlemediğini savundu. Demir, ?Özel basımevlerinin bastırdığı bu kitaplar Bakanlık denetiminden geçiyor. Bakanlık, eğitimi dinselleştirmekten, okulları mescide çevirmekten ders kitaplarına incelemeye zaman bulamıyor. Bu kitap tüm okullarda bakanlık tavsiyeli değil, bakanlığın kendi kitabı yerine geçiyor. Hiç bir öğretmen bu ifadeyi sınıfta 7 yaşında bir çocuğa anlatamaz. Öğretmen bunu tahtaya nasıl yazacak? Okurken ve öğrencilere okuturken yüzü kızarmayacak mı? Biz okullarda cinsel eğitime karşı değiliz ancak bu durum tamamen farklı. Bu son derece çirkin ve Eğitim İş Sendikası olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nı kınıyoruz? dedi.

Konya'da görev yapan ve ilköğretim 1'nci sınıfı okutan bazı öğretmenler ise, ?Neyse ki Konya'ya gelen kitapların tamamı Bakanlık'ın kendi bastırdığı kitaplar. Ancak bir çok ile özel basımevi tarafından hazırlanan kitapların dağıtıldığını biliyoruz. İhmalin bu kadarı da olmaz? dedi.

BASIMEVİ: ?DİKKAT ETMEMİŞİZ'

Kitabın yazarlarından ve Erdem Yayınları Yayın Yöneticisi Dr. Melike Gündüz ise şunları söyledi:

?Bu bölümde ?M' sesinden hece ve kelime türetilmesi öğretiliyor. Bu kitap, Bakanlık denetiminden geçti. Biz bu örneği vermişiz, bakanlık onayından da geçmiş. Aslında bu örnek verilmeseymiş de olabilirmiş. Ama şu da unutulmamalı ki bu kitap öğrencilere verilmiyor, sadece öğretmenlere gönderiliyor. Öğretmen kitaptaki bu ifadeyi çocuklara öğretmek zorunda değil. Öğretmen, ?Çocuk bunu yanlış anlar' deyip vermeyebilir. Çocukların bunları mutlak öğrenmesi ya da yazması gerekmez. Mutlak olan çocukların ders kitabındaki ifadeleri yazmasıdır. Sizin bu anlamda bizi uyarmanız çok iyi oldu. Şu aşamada bu kitap Bakanlık onayından geçtiği için bir tek virgülüne bile dokunamayız. Değiştirmek için de Talim Terbiye Kurulu'nun onayı gerekli. Biz her yıl Talim Terbiye Kurulu'na yazı yazıp, bazı düzeltmeleri gerekçeleri ile birlikte sunuyoruz. Muhtemelen biz bu durumu bu yıl yanlış anlaşılabileceği gerekçesiyle kendilerine bildireceğiz. Şimdi bu kitap artık basıldı ve biz dikkat etmemişiz. Talim Terbiye'deki arkadaşların da dikkatinden kaçmış. Şimdiye kadar hiç bir öğretmen bize bunu düzeltmemiz uyarısında da bulunmadı.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber