Mekke yolunda Türklere öncelik

15 Temmuz'daki darbe girişimine karşı dik duruşumuz, Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye karşı tutumunu da değiştirdi. Türk hacılar Cidde Havalimanı'ndan hızla geçti.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 03 Eylül 2016 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mekke yolunda Türklere öncelik

Türkiye'den Diyanet İşleri Başkanlğı aracılığı ile kutsal topraklara gelecek olan 61 bin 800 hacı adayının yaklaşık yüzde 70'i Suudi Arabistan'a ulaştı. Ancak her yıl saatlerce havalimanında bekletilen Türk hacılara bu yıl büyük ilgi gösterildi. 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimine karşı topyekün karşı duruşumuz, Suudilerin Türkiye'ye olan bakış açışısını da değiştirdi.

Türkiye'den gelen hacıların büyük bölümü önce Mekke-i Mükerremeye gitmek için Cidde Uluslararası Havaalanı'na iniyor. Önceki yılarda burada saatlerce bekletilen Türkler, bu yıl neredeyse transit geçiyor. Pasaport ve gümrük işlemleri hızla yapılan Türk vatandaşları Mekke'deki otellerine yollanıyor. Özellikle Cidde Havaalanı'nda görevlilerin Türk kafileleri alırken, 'Türk grubu' diye arkadaşlarını ikaz etmeleri, işlemlerin de son sürat yapılmaları dikkati çekiyor. Aynı uygulama şehirler arasındaki polis kontrollerinde de göze çarpıyor. Türk kafilelerin önü hızla açılarak ulaşımları sağlanıyor. Bu arada geçen yıl yaşanan vinç kazası ve Mina'daki faciadan sonra sosyal medyadaki paylaşımları kontrol altına almak isteyen Suudi Telekomonikasyon yetkilileri, mobil hat satın alanlardan parmak izi talep ediyor.

60 derecede klimalı çadır

Hac ibadeti için kutsal topraklarda bulunan Türk hacı adaylarının çadırları klimalı hale getiriliyor. Mekke'de açıklamalarda bulunan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, bu yıl bir ilki daha gerçekleştirerek Arafat'taki bütün çadırları klimalı hale getirdiklerini söyledi. Yılmaz, "Arafat'taki 60 derecelik sıcaklıkların hacılarımızı etkilememesi için kapalı ve yüksek tavanlı çadır sistemine geçiyoruz ve klima ile serinletme yapacağız" dedi.

35 günlük bebek kutsal topraklarda

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Dursun Aygün, bu yıl 6 bin 138 kişi dış ülkelerden, 56 bin 760'ı Türkiye'den olmak üzere toplam 62 bin 898 Türk hacı adayının kutsal topraklara geleceğini açıkladı.15 Temmuz demokrasi şehitlerinin yakınlarından 45 kişinin kuraya tabi olmadan hacca geleceğini ifade eden Aygün, 2015'ten sonra şehit olanların yakınları için 700, eski şehit yakınları için de 600 kontenjanın kullanıldığını belirtti. Aygün, hacı profilinde yüzde 54 kadın, yüzde 46 erkek olduğunu, 35 günlük bebek ile 100 yaş arasındaki hacı adaylarına da hizmet verdiklerini bildirdi. Türk hacı adaylarına 344 sağlık personeli hizmet veriyor.

YAKUP KÖSE

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber