15 yeni üniversiteye Rektör ataması: Bu inatlaşma yine mahkemede biter

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Aralık 2006 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

15 yeni üniversiteye rektör atanmasıyla ilgili yasa tasarısı, Köşk ile hükümet arasında neredeyse 1 yıla yakın süredir en ciddi inatlaşmanın yaşandığı konu oldu. 15 üniversite kurulduktan sonra rektör atanmasına ilişkin YÖK'ü dolaylı bir şekilde by-pass eden yasa tasarısını görüşüp kabul eden Meclis, ilk vetonun ardından ısrarlı olduğu yasayı aynen Köşk'e göndermişti. Sezer'in ikinci defa veto hakkı bulunmadığı için Anayasa Mahkemesi'ne giden yasa, burada iptal edilmişti.

KÜÇÜK DEĞİŞİKLİK

Bunun üzerine pes etmeyen hükümet, yasada yaptığı küçük bir değişiklikle konuyu yine TBMM gündemine getirdi. Sezer daha önce olduğu gibi yasayı veto etti ve Meclis'e gönderdi. Son olarak TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda Sezer'in veto gerekçeleri dikkate alınmayarak aynen kabul edildi. Bu hafta Genel Kurul gündemine gelecek olan yasa, yeniden Köşk'e gönderilecek.

Sezer'in yasayı onaylayarak yine Anayasa Mahkemesi'ne gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. Yılan hikayesine dönen yasaya göre, YÖK Genel Kurulu, yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde dörtte üç çoğunlukla 6 rektör adayı seçecek. YÖK'ün seçtiği 6 adayı Milli Eğitim Bakanlığı 3'e indirerek Cumhurbaşkanı'na sunacak. YÖK'ün bir ay içinde adayları belirlememesi durumunda, Milli Eğitim, seçeceği 3 adayı Cumhurbaşkanı'na sunacak.

Sezer ise yeniden görüşülmek üzere Meclis'e gönderdiği ancak yasama organının komisyonda hiçbir değişiklik yapmadan yeniden Genel Kurul'a sevk ettiği yasanın Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptal kararının gerekçelerine uygun olmadığını savunmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber