100 Temel Eser, öğrenciler için CD'ye okunacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Ocak 2007 09:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim ve liseler için ayrı ayrı belirlediği 100 Temel Eser'i CD'ye aktaracak. CD'ler milli eğitim müdürlükleri aracılığıyla okullara ulaştırılacak ve öğrencilerin yerli ve yabancı klasikleri okumasının yanında dinlemesi de sağlanacak.

İnternetten de indirilebilecek eserleri, Türkçeyi en güzel kullanan tiyatro sanatçıları, spiker ve uzmanlar okuyacak. Bakanlık ayrıca geçtiğimiz aylarda çokça tartışılan ve özel sektörün hakaret ve küfür içerikli bilmece ve manilerinin yerine kendisi, 'Türk Bilmeceleri, Atasözleri ve Manileri' kitaplarını yazdıracak. Kitaplar için uzmanları da tespit ederek gerekli siparişleri veren bakanlık, 2007 yılı içinde bu kitapları piyasaya sunacak.

Klasiklerin CD'ye aktarılması ile anonim eserlerin yazılması projelerini bizzat Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necat Birinci yürütüyor. Birinci, Türk ve dünya edebiyatının önemli eserlerinin CD'ye aktarılarak görme özürlüler başta olmak üzere tüm öğrencilerin ve ilgili herkesin hizmetine sunulacağını söyledi. Yolda giderken, arabada, uçakta veya yürürken bu eserlerin dinlenebileceğini belirten Birinci, İngiltere başta olmak üzere Batı ülkelerinde de benzer bir sistemin uygulandığını, böylece öğrencilerin hem okuyarak hem de dinleyerek eserleri öğrenebileceğini kaydetti. Birinci'ye göre, Türkçeyi en güzel şekilde kullananların okuyacağı eserler, öğrencilerin konuşmalarına da katkı sağlayacak. Bakanlık Müsteşarı Birinci ayrıca, 100 Temel Eser içinde yer alan, 'Tekerlemeler, Türkçede Deyimler, Türk Atasözlerinden Seçmeler, Türk Bilmeceleri, Türk Ninnileri, Türküler ve Maniler' eserlerini bakanlık adına yazdırmak için sipariş verdiklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber