Kredili otoda tuzağa dikkat!

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 05 Ocak 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OTOMOBİL artık yatırım aracı olmaktan çıkarken, uygun kredi olanaklarıyla sıfır otomobil alan birçok kişi borcunu ödeyemeyince büyük zararı göze alıp araçlarını satışa çıkarmak zorunda kaldı. İkinci el pazarı âdeta ölürken, birçok galeri de kapısına kilit vurmak zorunda kaldı.

Satışlar durdu

Görüşlerini aldığımız Dadaş Otomotiv-oto galerisi sahibi Mevlüt Acar, 2005 yılına göre ikinci el otomobil satışının 2006'da âdeta bittiğini söyledi. Ramazan ayından bu yana satış yapamadıklarını belirten Acar, ?2005 bile geçen yıla göre daha iyiydi. Git gide durum daha da kötüye gidiyor. Yalnızca bu bölgede (Gaziosmanpaşa) 70-80 galerici kepenk kapattı. Kapatan esnaf da piyasada, sokakta, tek tük satış yaparak geçinmeye çalışıyor. Dükkan benim olmasa, ben de kepenk kapatmak zorunda kalacaktım. Ayda 1-2 araç satmak yetmiyor. Artık geçinemiyoruz? dedi.

Nakit para yok

Dövizdeki yatay seyrin ve banka kredilerin düşmesi sıfır kilometre araçları uygun hale getirdiğini anlatan Mevlüt Acar, ?Öyle bir duruma geldik ki, yalnızca sıfır kilometre araçlar değil, ikinci el otomobiller de çok uygun satılıyor. Hatta 10 bin YTL'nin üzerindeki otomobilleri banka kredisiyle satıyoruz. Fakat bunun altındakileri satamıyoruz. Nedeni ise kimsede nakit para olmaması. Oto pazarına gidin, göreceksiniz. Satıcı çok, alıcı hiç yok? diye konuştu.

Sıfır cazip geliyor

Şu anda satışların tamamen durma noktasına geldiğini belirten Acar, ?Piyasa berbat, şu anda oturuyoruz. Geçen sene Ramazan'dan beri oturuyoruz. 2005 bile geçen yıla göre iyiydi. Gitgide durum daha da kötüye gidiyor. Yalnızca otomotiv sektörü değil, bütün sektörler aynı durumda. Sıfır kilometre araçların fiyatlarının, kredi sistemlerinin cazip gelmesi, herkesi sıfıra yöneltti. Hükümet, Avrupa'daki sistemi buraya getirmeye çalışıyor. Oradaki memurla, buradakinin alım gücünü denk getirmeye çalışıyor. Ama şunu bilmiyorlar ki; Türkiye'de insan emekli olurken bile Avrupalı'nın maaşına erişemiyor.?

Günah keçisi hükümet

Sıfır kilometre araç alanların parasının yurt dışına gittiğini ifade eden Mevlüt Acar şöyle devam etti: ?3-5 bin YTL peşin ödeyip, sıfır kilometre otomobil alanlar var. Taksitleri ödeyemeyince de 10-15 milyar zararına satmaya gelen vatandaşlar var. Peşinatı da gidiyor, bir de borçlanıyor. Birikimi de gidiyor elinden. Türkiye, bu gidişle ithal otomobil çöplüğüne dönecek. Ama daha önemli bir şey var, kimse farkında değil. Sıfır kilometre araçların çoğu ithal. Yani para yurt dışına gidiyor. Ama ikinci elde durum farklı. Para iç piyasada kalıyor. Şu anda günah keçisi de hükümettir. Dışarıya bu kadar atılmanın cezalarını çekiyoruz. Eskiden herkesin cebinde 300-500 dolar para olurdu. Şimdiyse değil 100 dolar, Türk parası bile yok. Memleketin içinde dönen paranın herkese faydası var, dışarı gidenin kime faydası var? Akşam eve gidiyorsun, her taraf sıfır araç dolu, yer bulamıyorsun.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber