MEB 'Akıllı sınıf' projesini başlatıyor: Akıllı sınıflarda derse gir Japonya ayağına gelsin

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 07 Ocak 2007 12:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), "Akıllı sınıf" (smart class) projesini başlatıyor. Video konferans sistemi içeren son teknoloji ile donatılmış sınıflar farklı illerde tek bir merkezden ders verme olanağı getiriyor. Proje öğrencilere, ders anında Van, Antalya, Gaziantep gibi Türkiye'nin dört bir yanından Ankara'da veya İstanbul'da dersi veren öğretmene soru sorabilme imkanı da tanıyor. Japon Uluslar Arası Ortaklık Ajansı (JICA)) işbirliği ile öğrenciler Japonya'daki okullardan da ders takibi yapabilecek. Alanlarında uzman isimlerden daha fazla yaralanılmış olurken, öğretmen ihtiyacı da daha kolay karşılanmış olacak.

İHTİYACA GÖRE HAZIRLANDI

"Akıllı sınıf" projesinin hazırlanmasında en büyük etkenlerden biri de öğretmenlerin hizmet içi eğitim ihtiyacı oldu. Proje için Haziran 2006'dan bu yana çalışan MEB Erkek Teknik Öğretimi Genel Müdürü Hüseyin Acır, 2001'de öğretmenlerinin yüzde 6'sına, 2003'te yüzde 3,42'sine, 2005'te de sadece yüzde 3,78'ine hizmet içi kurs ve seminer verebildiklerini ve öğretmen toplamına göre bu oranların oldukça düşük kaldığına dikkat çekti. Yeni sınıflarla bu kurslar da daha kısa sürede, fiziki uzaklık bahanesi ortadan kaldırılarak gerçekleştirilecek.

ULUSLARARASI DERS ORTAMI

Japon Uluslar Arası Ortaklık Ajansı (JICA) ile işbirliği yaptıklarını belirten Acır, sistemi Japonya'dan model aldıklarını belirtti. Acır,Japonya'da geliştirilen bir makineyi meslek liseli öğrenci ve öğretmenlerinin Ankara'dan, Van'dan veya İzmir'den anında inceleyebileceğini belirtti. Bu arada akıllı sınıfların ağ ve internet bağlantısı için Ulaştırma Bakanlığı devreye girdi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in ilettiği talep üzerine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım okulların aylık 6.985 YTL olan internet maliyetini üstlendi.

Gelecek ay başlıyor

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in talimatı ile ilk sınıflar MEB Erkek Teknik Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı endüstriyel teknik okullar bünyesinde hazırlandı.

Son teknolojiye sahip sınıflar, önümüzdeki ay Çelik'in katılacağı dersle faaliyete geçecek.

100 bin dolarlık sınıflar

Projenin ilk aşamasında 7 ilde ilk "akıllı sınıf"ların hazırlığı tamamlandı. Ankara, İzmir, İstanbul, Van, Trabzon, Antalya, Gaziantep'te 6 ayda hazırlanan yedi sınıf 30'ar kişilik ve ses yalıtımı özelliğine de sahip. Ankara'da İskitler Anadolu Teknik Lisesi'nde yapılan, proje merkezi "akıllı sınıf" 103 bin dolara, diğer 6 okul ise, 276 bin 660 dolara tamamlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber