Bankalardan sanal dolandırıcılığa 'tek kullanımlık şifre'li çözüm

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 09 Ocak 2007 14:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

20 gramlık bu cihaz, internet şubesine girişte farklı şifre üretiyor.

İnternet bankacılığını kullananların güvenlik sorununa bankalar, 'tek kullanımlık şifre' çözümünü buldu. Bu teknoloji, cep telefonlarındaki yazılımlar ya da özel cihazlarla internete her girişte farklı şifre üretiyor

Türkiye'de internet bankacılığını kullanan kişi sayısı 16 milyonun üzerine çıkarken internet kanalıyla gerçekleştirilen para transferleri, ödemeler, kredi kartı işlemleri gibi finansal işlemlerin toplamı ise 104 milyar YTL'yi geçti. Bu rakamlara karşılık uzmanlar, son bir yıl içinde sanal vurguncuların 3.5 milyon YTL'lik kayba neden olduğunu, 20 milyon YTL'den fazla da kredi kartı dolandırıcılığı yapıldığını belirtiyor.

Bu rakamlar karşısında internet bankacılığından yararlanan müşterilerinin güvenliğini artırmak için harekete geçen bankaların imdadına 'tek kullanımlık şifre' teknolojisi yetişti.

En ileri güvenlik ürünü

İlk olarak Yapı Kredi Bankası'nın küçük bir anahtarlık şeklinde müşterisine sunduğu ve her internet bankacılığı işlemine başlamadan önce şifre üreten sistem, şimdilerde cep telefonları üzerinden de kullanılabiliyor. Yapı Kredi'nin 'akıllı anahtar', Garanti Bankası'nın 'şifrematik', İş Bankası'nın da 'i-anahtar' adını verdiği bu 20 gramlık cihazlar, sahibine her internet bankacılığına girişte, farklı şifre üretiyor.

Bu cihazın yanı sıra 'tek kullanımlık şifre' teknolojisini cep telefonlarına da uyarlayan bankalar, kısa mesaj yoluyla müşterisine cep telefonlarından tek kullanımlık şifre gönderiyor.

'İ-anahtar'ın internet bankacılığında İş Bankası'nın güvenlik uygulamalarının bir adımı olduğunu söyleyen yetkililer, i-anahtarın düğmesine basarak üretilen numaranın, sadece bir kez kullanıldığını ve kullanıldıktan sonra da geçersiz hale geldiğini belirtti.

Yetkililer, müşteri kişisel bilgilerini çaldırmış olsa bile, internet şubesine girmesi için i-anahtarın üreteceği şifrenin gerekli olacağını hatırlattı. 'Yapı Kredi'de ise 'akıllı şifre'

ürünlerini 80 bin kişi kullanılıyor. Yapı Kredi Bankası Alternatif dağıtım kanalları yönetimi genel müdür yardımcısı Yakup Doğan, "Internet kullanımı arttıkça, internet üzerinden yapılan dolandırıcılık suçlarında da yükseliş yaşandı. İnternet bankacılığında yaşanan dolandırıcılık olaylarından kaynaklı sorunlara karşı en ileri güvenlik ürünü 'tek kullanımlık şifre' teknolojisi. Bu sayede şifreniz çalınsa dahi tek kullanımlık olduğundan şifre tekrar kullanılamaz" dedi. Yapı Kredi'nin akıllı anahtar adlı cihazının yanı sıra 'akıllı SMS' ve 'akıllı Cep' olmak üzere iki ürünü daha var.

Şifre ezberleme derdine son

İnternet şubesine girişte 'şifrematik cihazı' kullanımını hayata geçiren Garanti Bankası, geçen yıldan itibaren şifrematik'i cep telefonları üzerinden çalışan bir uygulama haline de getirdi. Garanti Bankası yetkilileri, bu ürünler sayesinde müşterilerin şifre ezberleme ya da değiştirme zorunluluğunun ortadan kalktığını belirtti.

Şifrematik'in her kullanımda yeni bir şifre ürettiği için statik ve belli periyotlarda değiştirilen şifrelere göre çok daha güvenli olduğunu hatırlatan yetkililer, "İnternet şubesi girişi için aktif olarak şifrematik kullanan müşteri sayımız 37 bin 500" dedi.

Müşterilerin yüzde 25'i kullanıyor

İnternet şubesindeki işlemlerin yanı sıra üçüncü şahıslara yapılan EFT; havale, üçüncü kişi kredi kartı ödemesi gibi işlemlerde de 'tek kullanımlı şifre uygulamasıyla müşterinin cep telefonlarına şifre gönderen Türk Ekonomi Bankası (TEB), bunun dışında farklı güvenlik uygulamalarını kullanıyor. Müşterinin TEB internet şubesine girerken kullandığı internet servis sağlayıcı ya da IP adresi tanımlanarak bunun dışındaki alanlarda yapılan girişler engellenebiliyor, ya da müşteri internet şubesini kullanmak istediği gün ve saatleri belirleyebiliyor.

'Hesap ayarları' uygulamasıyla, müşteri kendi istediği hesapları para transferlerine kapatabileceği gibi internet üzerinden görüntülenmesini de durdurabiliyor. TEB'de 'tek kullanımlık şifre' teknolojisinden internet bankacılığı müşterilerinin yüzde 25'i faydalanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber