Erdoğan: Mezhep savaşına evet diyemeyiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Ülkemizin ısrarla Musul operasyonunun dışında tutulmaya çalışılması, DEAŞ bahanesiyle kurulmaya çalışılan mezhep çatışması kapanını bozacağımız içindir" dedi.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 18 Ekim 2016 01:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Çırağan Sarayı'nda gerçekleşen ve 3 gün devam edecek olan "Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi" dün başladı. Kongreye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanı sıra, çok sayıda ülkenin adalet bakanları ve hukukçuları katıldı. Kongrede konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD ve koalisyon güçlerine sert mesajlar verdi:

Harekatta ve masada olacağız

Genelkurmay Başkanım ABD'de. Muhatabıyla görüşmelerini yaptı, biz de yol haritamızı belirledik. Türkiye'nin olmadığı bir operasyondan doğabilecek neticelerden biz sorumlu değiliz. Biz operasyonunda da masada da olacağız. Bunun dışında kalmamız mümkün değil. Çünkü burada bizim için bir tarih yatıyor.

Başika'dan çıkmayız

Bizim Musul'da Arap, Türkmen, Kürt kardeşlerimiz var. Beyefendiler arzu ederlerse, Misakı Milli'yi okurlar, daha iyi anlarlar. Aynı şekilde kuzeye doğru gittikçe zaten sınıra yaklaştıkça orada akrabalar var. Bizim burada kesinlikle duyarsız olmamız mümkün değil. Kimse bizden Başika'dan çıkmamızı beklemesin. Biz Başika'dayız ve oradaki DEAŞ terör örgütüne karşı her türlü operasyonları bugüne kadar yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.

'KAPANI BOZARIZ' BİLİYORLAR

Ülkemizin ısrarla Musul operasyonunun dışında tutulmaya çalışılması, orada da DEAŞ bahanesiyle kurulmaya çalışılan mezhep çatışması kapanını bozacağımız bilindiği içindir. Biz oraya onun için sokulmak istenmiyoruz. Kendilerine aynı şeyi söyledik. Biz bir Sünni-Şii çatışmasına 'evet' diyemeyiz.

Operasyondaki askerleri biz eğittik

"Musul'daki kardeşlerimizi, peşmergeleri Başika kampında DEAŞ ile mücadele etsinler diye eğiten biziz" diyen Erdoğan şöyle devam etti: Bunlar olmasaydı şu an orada doğru dürüst bir kadro bulamazsınız.

PYD-YPG varsa yokuz

PYD, YPG bir terör örgütüdür. Buraya o terör örgütünü soktular. Biz de gereğini yaptık. NATO'da koalisyon güçleriyle veya başta Amerika olmak üzere stratejik iki ortağız, sen bizimle değil terör örgütüyle hareket edersen bunun akılla, mantıkla izahı olmaz. YPG PYD terör örgütü silahlandırılıyor, şımartılıyor.

Tehdit varsa gireriz

Suriye'ye olan sınırımız 911 kilometre. Şu an Suriye ile alakası olmayanların girmesi hak, bize gelince, 'Sizi katil Esad çağırmadı' diyorlar. Biz terör tehdidi altındaysak, o ülke havan toplarıyla, roketlerle saldırıyorsa gireriz. Terör örgütlerini kendi stratejik amaçları için elverişli bir araç olarak görerek destekleyen, teröristlere siyasi ve askeri destek veren ülkeleri samimiyetle ikaz ediyoruz, etmeyi de sürdüreceğiz.

Teröriste Green Card verilir mi?

Gülen'in iade süreciyle ilgili ABD'ye sert tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terörizmi, örgütün ele başını koruyan, kollayan bir hukuk sistemi nasıl olur" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin faili örgütün ele başının iadesinin ABD'den talep edildiğini hatırlatarak şunları kaydetti: ABD kendi hukuk sistemini kendi yargı sistemini öne sürerek bu talebin gereğini yerine getirmiyor. Terörizmi, terör örgütlerini, terör örgütü ele başlarını koruyan, kollayan bir hukuk sistemi olabilir mi?

Çifte standart!

Bir teröriste Green Card verilir mi? El-Kaide Amerika'da terör eylemi yaptığında da aynı hukuk, aynı yargı yok muydu? Usame Bin Ladin'i vurdukları zaman hangi hukuk sistemine dayalı olarak vurdu? Demek canı yandığı zaman gidip orada öyle vurabiliyor. Eğer siz, hukuku bu şekilde çifte standartla işletirseniz yarın kendi başınız derde girdiğinde kimseye söyleyecek sözünüz kalmaz.

Bumerang gibi geri dönüyorlar

'Terör örgütleri bumerang gibidir' diyen Erdoğan "Eninde sonunda gelir kendini kullananı da vurur. İlkeli ve kararlı duruş göstermek lazım" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber