Bir hafta sonra yürürlüğe girecek ama ilaç firmaları 'küçük kutu'da isteksiz

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 10 Ocak 2007 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelecek hafta yürürlüğe girmesi beklenen ilaçta küçük ambalaj uygulaması, sosyal güvenlik kurumlarıyla ilaç firmalarının karşılıklı restleşmesine neden oldu. Bugüne kadar 30 firmadan sadece 9'u küçük ambalajda ilaç üretebileceğini belirtirken bu firmalar da "Uygulama ertelenip duruyor" gerekçesiyle üretime geçmedi. İlaç firmalarının küçük kutuda üretime ilgi göstermemesi üzerine çözüm arayışına giren sosyal güvenlik kurumları, bir hastalığın tedavisinde kullanılan benzer ilaçlar içinde en ufak ambalajı olan ilacı kullanma kararı almaya hazırlanıyor. Bu yolla ilaç firmalarının küçük ambalajda üretim yapmama dirençlerinin aşılması planlanıyor.

Aynı eşdeğer gruptaki ilaçlar içinde 7 günlük ambalaj formlarında olanının tercih edilmesi uygulaması, sosyal güvenlik kurumlarıyla ilaç firmaları arasında sıkıntıya neden oldu. Küçük ambalajda ilaç üretimine karşı çıkan firmalar, geçen aylarda bu uygulamadan vazgeçilmesi yönündeki taleplerini ilgili kurumlara aktardı. Ancak küçük ambalaj uygulamasının IMF'ye verilen niyet mektubuna da girmesi ve geri adım atılmayacağının net biçimde aktarılmasının ardından; 30 firmaya yeni koşullarda üretim yapıp yapmayacağı soruldu. Bu firmalardan 9'u üretim yapabileceğini belirtti ve ruhsat aldı. Küçük kutulu ilaç üretimi için ruhsat alan ancak şu ana kadar üretim yapmayan firmalar, sosyal güvenlik kurumlarına "Küçük ambalaj uygulaması sürekli erteleniyor. Bu nedenle üretim konusunda yavaş davranıyoruz" mesajını gönderdi.

İlaç firmalarının küçük ambalajda üretim yapma konusundaki isteksizliği, sosyal güvenlik kurumlarını da yeni arayışlara itti. Sosyal güvenlik kurumları birkaç gün içinde firmaların üretim konusunda somut adım atmaması durumunda sistemi değiştirmeye hazırlanıyor. Yetkililerden alınan bilgilere göre önümüzdeki birkaç gün içinde "teropatik eşdeğerlilik" uygulaması gündeme gelecek. Bu sistemde, aynı hastalığın tedavisi için kullanılan benzer ilaçlar içinde en küçük ambalajlı üretim hangi firmaya aitse; o ilaç kullanılacak. Sosyal güvenlik kurumları sadece o firmanın ilacının bedelini ödeyecek.

Eşdeğer ilaçtan vazgeçilebilecek

Şu andaki uygulamaya göre eşdeğer gruptaki ilaçlar arasında 7 günlük ambalajı olanının tercih edilmesi gerekiyor. Sistem değişikliğinin gerçekleşmesi durumunda ise aynı hastalık için kullanılan benzer ilaçlar arasında eşdeğerlilik koşulu aranmayacak. Aynı tedavi için kullanılan ilaçlardan hangisinin küçük ambalajda üretimi varsa, o tercih edilecek. Böylelikle, bir hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar içinde hangi firma en küçük ambalajlı üretimi yaparsa o tercih edilecek. Bu yolla, firmaların küçük ambalajda üretim yapmama yönündeki dirençlerinin aşılması amaçlanıyor.

Söz konusu uygulamaya geçilmesinin ardından; alınan ancak yaşama geçirilmeyen küçük ambalajda ilaç üretimi ruhsatlarının da iptalinin gündeme gelebileceğini vurgulayan yetkililer, firmaların bundan sonraki süreçte küçük ambalajda üretim için yapacağı müracaatların da ayrıca değerlendirileceğini belirtiyor.

Küçük kutulu ilaçlar niyet mektubuna da girmişti

2006 yılı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nde aynı eşdeğer gruptaki ilaçların 7 günlük ambalaj formlarından bir kutu olarak verilmesi uygulamasına geçen yılın ekim ayında geçilmesi öngörülmüştü. Ancak ilaç sanayiinin düzenlemeye uyum sağlayarak hazırlanabilmesi ve provizyon sistemlerinin adaptasyonu için yürürlük tarihi 1 Ocak'a ertelenmişti. Üretim 1 Ocak'a da yetişmeyince, son olarak uygulama tarihinin 7 Ocak olması öngörülmüştü. İlk etapta sadece iltihabi reaksiyonu önleyen ve antiromatizmal ağrı kesici ilaçları kapsaması öngörülen uygulama, son niyet mektubuna da girdi. Kasım ayı sonunda IMF'ye gönderilen niyet mektubunda tedavinin niteliğiyle uyumlu olarak, ilaçların daha küçük ambalajlarda reçete edilmesi taahhüdü verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber