Devlet Bankalarının satışı için tanınan süre 10 yıla çıkarılıyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ocak 2007 16:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, yolsuzlukların ve suistimallerin kamu kaynaklarının kullanımı sırasında yaşandığına işaret ederek, "Devlet bankacılık yapmaz" dedi.

Samsun Milletvekili Ahmet Yeni'nin hazırladığı 'Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Türkiye Emlak Bankası Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi' bugün TBMM Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Ziraat Bankası, Halkbank ve Emlak Bankası'nın yeniden yapılandırılması ve hisses satış ilşlemleri için tanınan ve 2005 tarihinde sona eren 5 yıllık sürenin özelleştirme sürecinin devam etmesinden dolayı 10 yıla çıkarılması yönünde kanun teklifi üzerinde bir konuşma yapan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, muhalefet partilerinin eleştirilerini cevapladı. Rekabete dayalı serbest piyasa ekonomisini işletemeyen bir ülkede gelişme yaşanmasının mümkün olmadığını dile getiren Unakıtan, ne Avrupa Birliği, ne de IMF'nin gelip Türkiye'ye 'şunu yapacaksın bunu yapacaksın' diye dayatma peşinde olmadığını ifade etti. Türkiye'nin kendi menfaatlerini düşünmesi gerektiğine işaret eden Unakıtan, "Türkiye'nin menfaatlerini Türkiye'den başka kimse düşünmez" dedi.

Türkiye'nin birçok reformları gerçekleştirmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Unakıtan, birçok alanda başarı elde edildiğini ama bu başarıların kalıcı olması için yapısal reformların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu yapısal reformların başında özelleştirme geldiğini anlatan Unakıtan, "Biz bu özelleştirmeyi yapmazsak kamu kaynakları daha önce olduğu gibi çok heder edilmiş olur. Kalkınma yolunda değil kalkınmama yolunda kullanılmış olur. 2000 ve 2001 krizlerinde Türkiye'nin nerelere düştüğünü gördünüz. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük küçülmesini gördü. Milli gelir 3 bin dolarlardan 2 bin 100 dolarlara kadar düştü. Bizim getirdiğimiz ekonomi politikaları ve yapısal reformlar sayesinde şimde milli gelir 5 bin 500 dolarlara çıktı. Demek ki uygun politikalar takip ederseniz böyle başarılar elde ediyorsunuz" şeklinde konuştu.

Özelleştirmeyi bütün ülkelerin yaptığını kaydeden Unakıtan, eskiden demir perde denilen ülkelerin de özelleştirmeyi yaptığını ve bitirdiğini anlattı. Türkiye'nin ise özelleştirmeyi 20 senedir konuştuğunu anlatan Unakıtan, AK Parti iktidarından önceki dönemde yapılan özelleştirmenin sadece 8 milyar Dolar olduğunu hatırlattı. Unakıtan, kendi dönemlerinde ise 28 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığını kaydetti. Unakıtan şunları söyledi:

"Verimlilik özelleştirmelerle sağlanıyor. Şimdi sen devlete süt fabrikası, yem fabrikası yaptırırsan bu iş olmuyor. Devlet sanayici olamaz. Bankacılık da yapamaz devlet. Geçmiş dönemde devamlı kamu kaynaklarının kullanılması sırasında suistimaller yaşanmıştır. Yolsuzluklar orda ordu. Siz Garanti Bankası'nda yolsuzluk yapıldığını duydunuz mu hiç, Akbank'ta duydunuz mu? Özel sektörde olmaz. Kamu kaynaklarının kullanılmasında oluyor yolsuzluk".

İngiltere'de, İtalya'da, İsveç'de, ABD'de, Meksika'da kamu bankası bulunmadığını dile getiren Unakıtan, Polonya'da bankalardaki yabancı payının yüzde 67,6, Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 98.8, Macaristan'da yüzde 80.4 olduğuna işaret etti. Unakıtan, CHP sıralarından gelen tepkiler üzerine, "İsteyen istediğini alıyor. Biz AK Parti Hükümeti olarak buna inandık ve yapıyoruz. Siz gelirsiniz ve özelleştirmeyi durdurursunuz. Özelleştirme çok önemlidir. Bir ülkede özelleştirme yapılmazsa o ülke yapısal reformlarını tamamlamamış sayılıyor. Eskiden kalmış vahşi kapitalizm gibi görüşleri burda dile getirmeyin. Ufkunuzu geniş tutun. Bakın doğru politikalar Türkiye'yi nereye getirdi" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber