Yargıtay seçimlerine yasa engeli

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Ocak 2007 22:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Yasası'nda değişiklik öngeren yasa tasarısının, Yargıtay'da boş bulunan 21 üyelik için yapılacak seçimleri 3 yıl süreyle durduracak. İstinaf Mahkemelerinin göreve başlamasından itibaren üç yıllık geçiş sürecini öngeren tasarının üye seçimlerinin yapılamamasına ilişkin hükmünü yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe koyması, HSYK'nın etkinliğini kıracağı eleştirilerine neden oldu.

Yargıtay Yasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı, Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı, bölge adliye mahkemelerinin fiilen göreve başlamasından sonra adli yapıda meydana gelecek değişiklikler dolayısıyla Yargıtayın daire ve üye sayısının azaltılmasının yanı sıra 3 yıllık geçiş süreci öngörüyor. Ancak, Tasarıya eklenen geçici maddede, "Maddenin son fıkrasındaki düzenlemeyle, Yargıtaydaki üye sayısı yüzellinin altına inmedikçe üyelik seçiminin yapılmayacağı hüküm altına alınmıştır. Bu madde Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe gireceğinden dolayı, Kanunun yayımı tarihinden itibaren üye sayısı yüzellinin altına inmedikçe Yargıtaya Yargıtay üyesi seçimi yapılamayacaktır" hükmü akıllarda soru işareti bıraktı. Anılan maddenin yürürlüğe girmesi halinde, Yargıtay'da HSYK tarafından yapılması öngörülen 21 üyelik seçimleri yapılamayacak. Yargıtayın daire ve üye sayısının azaltılmasına ilişkin yeni düzenleme, bölge adliye mahkemelerinin kuruluşunun Resmi Gazetede ilanından itibaren 3 yıl sonra uygulanmaya başlanacak. Bu tarihe kadar, mevcut uygulamaya devam edilecek.

DAİRE SAYILARI DÜŞTÜ

Tasarıya göre, Yargıtaydaki 21 hukuk dairesinin sayısı 13'e, 11 ceza dairesinin sayısı da 7'ye indirilirken, Yargıtayda en fazla 150 üyeli olacak. Tasarıyla ayrıca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının yapısında da değişikliğe gidildi. Başsavcı yardımcısı ile başsavcı yardımcıları unvanları kaldırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber