Hükümet 'rektör atama'da ısrarlı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Ocak 2007 10:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni kurulan 15 üniversiteye atanacak rektörler konusunda hükümet geri adım atmadı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği yasa, Meclis Genel Kurulu'nda aynen kabul edildi.

Sezer'in veto gerekçeleri dikkate alınmadan kabul edilen yasaya göre, yeni kurulan 15 üniversiteye rektör atamasında, YÖK Genel Kurulu, bir ay içinde dörtte üç çoğunlukla 6 rektör adayı seçecek.

YÖK'ün seçtiği 6 adayı Milli Eğitim Bakanlığı 3'e indirerek, Cumhurbaşkanı'na sunacak. YÖK bir ay içinde adayları belirleyemezse, bakanlık seçeceği üç adayı Cumhurbaşkanı'na sunacak.

'Atatürk' makalesi gündemdeydi

Tartışmalı geçen görüşmeler sırasında CHP Milletvekili Muharrem İnce, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in, 1994 yılında yazdığı, "Bir Başka Açıdan Atatürkçülük" konulu makaleden alıntılar yaptı.

İnce , Çelik'in makalesinden ?Bu ülkede yaşayan herkesin Atatürk'ü sevme mecburiyeti yok. Zorladığınız zaman o insanları münafık edersiniz. Fatih'e, Yavuz'a,Vahdettin'e, Abdülhamit'e hatta Mevlana'ya küfretmenin serbest olduğu hatta fazilet sayıldığı bir ülkede siz insanlara Atatürk'e küfretme dediğiniz zaman samimiyetinize inanmazlar'' satırlarını okudu.

İnce, Türkiye'de kimsenin Mevlana'ya küfretmediğini belirterek, bu tür yazıları olan bir bakana rektör atamada YÖK'ün güvenmeyeceğini savundu.

İnce'ye yanıt veren Bakan Çelik, makalenin belli bölümlerinin okunmasının doğru olmadığını söyledi.

Çelik "Atatürk'ün Türkiye Cumhuriyeti'nin milli lideri olduğunu inkar etmenin büyük densizlik olduğunu ifade ediyorum. Sevmek fiili kanunla değil gönülle olacağını... Zorla olursa insanları maskeli, iki yüzlü yaparsınız. İlkokul çocuklarına kitaplarda tarihi romantize ederek anlatırsanız üniversite çağında gerçekleri görünce hayal kırıklığına uğrarlar. Atatürk'ten geçinmenin kimseye faydası yok'' dedi.

Bu sözler üzerine İnce de Bakan Çelik'e, "Doğru söylüyorsun. Dindarlar var, bir de dindar geçinenler var" diye seslendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber