2.5 trilyon dolarlık serbest ticaret daveti

Türk yatırımcıları Körfez ülkelerine 1.5 trilyon dolarlık iş ve yatırım için çıkarma yaptı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, "Türk ekonomisi 15 Temmuz'un ardından darbelere karşı, kırılganlıklara karşı bir stres testinden de geçti.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 02 Kasım 2016 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2.5 trilyon dolarlık serbest ticaret daveti

Ayşegül Kahvecioğlu - Bahreyn

Türkiye'deki fırsatlardan kardeşlerimiz faydalansın istiyoruz" dedi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, "Altı körfez ülkesi birarada 53 milyonluk bir nüfus ve 1.5 trilyon dolarlık dev bir ortak pazar oluyor. Gelin bu 53 milyonluk Körfez'e, 80 milyonluk Türkiye'yi de ekleyelim 133 milyonluk bir pazar olalım. 1.5 trilyon dolarlık güce Türkiye'yi de ekleyelim, 2.5 trilyon dolarlık bir ekonomik güç olalım. Bunun için serbest ticaret anlaşmasını artık daha fazla gecikmeden hayata geçirelim" diye konuştu.

Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi 2. İş ve Yatırım Forumu, Bahreyn'in başkenti Manama'da başladı. Forumda konuşan Bakan Tüfenkçi, "İkili ilişkilerle ticareti geliştirip ortak yatırımlarla üçüncü ülkelere yönelik yatırımları hep birlikte gerçekleştirebiliriz. Türkiye tecrübelerini sizlerle paylaşmaya hazır. Her türlü bürokratik engelleri kaldırmaya, önünüzdeki engelleri birer birer kaldırmaya yönelik çaba göstermeye hazırız" dedi.

'Stres testinden geçtik'

Tüfenkci, Körfez ülkelerinin tamamının 15 Temmuz'un ardından Türk halkının yanında olduğunu belirterek, "Allah'a hamd olsun Cumhurbaşkanımızın liderliğinde darbe girişimini atlattık. Türk ekonomisinin darbelere karşı, kırılganlıklara karşı bir stres testinden de geçtiğini göstermesi açısından önemli bir sınavdı. Darbe girişiminden sonra her türlü idari ve mali hukuki tedbirleri aldık, yatırıma devam ediyoruz. Güçlü bankacılık sektörü ve mali disiplin bu dayanıklılığın en önemli temellerinden biridir. 27 çeyrektir sürekli büyüyen bir ekonomiyiz. Büyük yatırımlara da devam etmekteyiz. Yatırımcıların Türkiye'deki fırsatları değerlendirmelerini istiyoruz. Bu fırsattan kardeşlerimiz faydalansın" diye konuştu.

'Türkiye önemli bir destinasyon'

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Abdullatif Al Zayani, Türkiye ile ekonomik ilişkilerin gelişmesinden gurur duyduklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Daha hayati alanlara odaklanmalıyız. Turizm sektörü ön planda. Türkiye artık önemli bir destinasyondur. Konsey üyeleri olarak bu foruma bu umut bağlamış durumdayız. Ortak projeler zaten gündemde. Tek dileğimiz bize fırsatlar yaratmasını umuyoruz."

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Odalar Federasyonu Başkanı Ali Thunyan Al Ghanim de Türkiye'nin bölgeye ihracatının 15 milyar dolar seviyesine çıktığını belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye Körfez ülkelerinin yatırımı için güvenli bir liman olabilir. Genç girişimcilerin de katılımının olması önemli. Kadın unsuru da teşvik edilmeli. Türkiye ve Körfez arasında oluşturulacak bir şirketle fırsatlar değerlendirilebilir. Türkiye'deki arazilerin değerlendirilmesi büyük önem taşıyacaktır.

"'Dev bir Ortak pazar oluruz'

Hisarcıklıoğlu ise forum kapsamında 21 farklı sektörde faaliyet gösteren firmaların görüşmelerinin gerçekleşeceğini söyledi. 15 Temmuz darbe girişimini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Sapkın FETÖ örgütünün darbe girişime karşı milletimize destek mesajlarını gönderen Körfez ülkelerine yürekten teşekkür ediyorum. Türkiye ekonomisi dünyanın görebileceği en zor stres testinden başarı ile çıkmıştır" dedi. Türkiye ile iş yapmanın bugün daha kazançlı olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Gündemde İslam Ülkeleri Tercihli Ticaret Anlaşması var. İslam coğrafyasında tam 1.5 milyar insan var. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için çok küçük bir adım kaldı. Körfez İşbirliği Konseyi Ülkeleri, taviz listelerini güncelleme işlemini tamamlasa, bu anlaşma yürürlüğe girecek. Bunu da hemen yapalım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber