Boğaziçi Üniversitesi'ndeki gizli tüneller bugüne özel açıldı

Boğaziçi Üniversitesi'nin mezun etkinliği "BÜ'yülü Bir Gün", farklı bir deneyime ev sahipliği yaptı. Güney Kampüs'teki gizli tüneller bugüne özel ziyarete açıldı.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 12 Kasım 2016 18:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Boğaziçi Üniversitesi'ndeki gizli tüneller bugüne özel açıldı

Gülriz Sururi, İlber Ortaylı, Canan karatay ve Alphan Manas'ın da aralarında bulunduğu 15'i aşkın konuşmacı birbirinden ilgi çekici başlıklarla Boğaziçi Üniversitesi'nin en renkli mezun etkinliği ''BÜ'yülü Bir Gün''de buluştu. Boğaziçi mezunları 12 Kasım Cumartesi günü Güney Kampüste eski sınıflarında yıllar sonra bir araya gelerek; ünlü isimlerin verdikleri birbirinden keyifli derslere girdiler.Büyülü Bir Gün'ün en ilgi çekici etkinliklerinden biri de Boğaziçi Üniversitesi Kültür ve Sanat Komisyonu BUKAL rehberliğinde gün boyu düzenlenen olan geziler oldu.Güney Kampüste tarihi binaları yeraltından birbirine bağlayan tüneller Boğaziçi mezunları için özel olarak ilk defa ziyarete açıldı. Rehberli bir tur olarak gerçekleştirilen gezide yapımı 1800'lere uzanan tarihi tüneller gezildi.

Yapımına 1800'lü yılların sonlarında o zamanki adıyla Robert Kolej'in inşaası sırasında başlanan tüneller, bilgiler kesin olmamakla birlikte Bizans eseri tünellerden esinlenilerek yapıldığı söyleniyor. İstanbul'da bugünkü Robert Kolej ile birleşen, Hisar Kampüs'e kadar devam eden ve hatta eski bir Bizans eseri olarak karşı yakaya geçen tünellerin olduğu konuşuluyor.Tünellerin hem doğal afetlere karşı bir barınak sağlamak hem de binaların ısınma, su vb. ihtiyaçlarını tek bir merkezden karşılamak amacıyla inşa edilmiş olduğunu biliyoruz. 1922 tarihli Robert College of Constantinople adlı belgede de, bugün Natuk Birkan Binası olan yerin "Power House" olarak adlandırılan bir kazan dairesi olarak kullanıldığı yazılıdır.

Yine bugün Kayıt İşleri Binası (Gates Hall-Eski Mühendislik Binası)'nın önünde yer alan baca, o zamanlar bu kazan dairesine bağlıdır. Tüm kampüsün ısıtılması ve aydınlatılması bu kazan dairesinden başlayan tünel hattı aracılığıyla yapılır.Mehmet Nafi Artemel, Washburn Hall (İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi)'ün 100.yılına ilişkin yazısında şöyle bir anlatıya yer veriyor: Bina, doğal gaz sistemi için dönüşüm geçirirken teknisyenler her kata ayrı bir havalandırma borusu açmayı öne sürüyor; fakat bu durum İİBF Genel Sekreteri Hatıra Şenkon'un dikkatiyle önleniyor. Hatıra Bey, Güney Kampüs boyunca yer altı tünellerinden giden ve Washburn Hall'ün çatısına ulaşan orijinal bir havalandırma bacası olduğunu belirterek, yanlış bir çalışma yapılmasının önüne geçiyor.

Kampüste iki adet tünel hattı bulunuyor: Birincisi Rektörlük Binası'nı 1.Kız Yurdu'na bağlayan "Dış Galeri", ikincisi ise Natuk Birkan binasını Öğrenci Faaliyetleri Binası (ÖFB)'na bağlayan "İç Galeri". İç Galeri sadece altından geçtiği binaların içine açılırken dış galerinin kampüs üzerine bir çıkışı bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber