Steinmeier bu soruları cevapla

PKK ve FETÖ'ye kol kanat geren Almanya'nın Dışişleri Bakanı Steinmeier, bugün Ankara'ya kritik bir ziyaret gerçekleştiriyor. Uluslararası İlişkiler Uzmanı Özdemir, Türkiye'nin tepkisini çeken konularla ilgili Alman bakana çarpıcı sorular sordu

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 15 Kasım 2016 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Steinmeier bu soruları cevapla

Star / Ankara

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye ile ilişkilerin gerildiği bir dönemde Ankara'yı ziyaret ediyor. FETÖ ve PKK üyelerine kapılarını açan Almanya'dan son olarak HDP milletvekillerinin tutuklanmasıyla ilgili Türkiye'nin tepkisini çeken açıklamalar gelmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım Türkiye'ye karşı "hasmane" bir politika güden Almanya'ya sert tepki göstermişti. Steinmeier'in ziyaretini Star'a değerlendiren Uluslararası İlişkiler Uzmanı Vahit Özdemir, Alman bakana çarpıcı sorular sordu:

1. Baader Meinhof Grubu'na karşı ülkenizin tutumu herkesin malumuyken, PKK ve onun uzantılarına karşı Türkiye'nin yaptırımlarını hangi saikle eleştiriyorsunuz? Terörle mücadeledeki çifte standardın sebebi ne?

2. İş demokrasi havariliğine gelince mangalda kül bırakmıyorsunuz ama demokrasiye karış en büyük yönelimi sergileyen darbeci FETÖ'cülere neden kucak açıyorsunuz?

3. Casusluk, darbe girişimi, anayasal düzeni yıkmak iddiasıyla soruşturma ve kovuşturmaları devam eden şahısları neden himaye ediyorsunuz?

4. Almanya'da yaşayan 4 milyona yakın Türkiye kökenliye yönelik ırkçı saldırılar konusunda ne gibi tedbirler aldınız, BND'nin bu konudaki dahli konusunda ne tür bir yaptırımda bulundunuz?

5. Teröre yardım ve yataklıktan haklarında soruşturma yürütülenlerle ilgili büyükelçinizin taraflı tavrı hakkında ne düşünüyorsunuz? Aynı tutumu Berlin Büyükelçimiz sergilese tavrınız ne olur?

6. Almanya'nın da terör örgütü olarak kabul ettiği PKK'nın Suriye uzantısı PYD lideri Salih Müslim hangi amaçla Federal Meclis'te ağırlandı?

7. Türkiye'de yaşayan yaklaşık 4 milyon mülteci konusunda net bir politikanız var mı? Bu insanların nihai hedef olarak Almanya'ya göç etmek istedikleri bilindiğine göre, bu insani tavra nasıl karşılık vereceksiniz?

AVUSTURYA KİNİNİ KUSTU

Avrupa Birliği dışişleri bakanları, Türkiye konusunda ortak bir duruş sergilemek üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya geldi. Toplantıda, Türkiye'de son dönemde yaşanan gelişmeler ele alındı. Türkiye'ye karşı kinini kusan Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin kesinlikle durdurulması yönünde görüş bildirse de İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson buna karşı çıktı.

TÜRKİYE GÜMRÜK BİRLİĞİ'NDEN ÇIKMALI

AB ile Gümrük Birliği Anlaşması'nı sadece Türkiye, Andorra ve San Marino'nun imzaladığına dikkati çeken Özdemir, "Bu üç ülke dışında imzalayan bir devlet yok. Bu anlaşma ile yıllık ortalama 20 milyar dolar zarara uğramakta. Türkiye ise ihraç ürünlerini ise AB'ye satmakta zorluk çekiyor. Gümrük Birliği anlaşması ile Türkiye adeta Avrupa'nın eski ürün çöplüğü haline geldi. Türkiye Gümrük Birliği'nden çıkmalı. Gümrük Birliği Anlaşması ile Avrupa bize her türlü malı gümrük vergisiz satıyor" dedi.

YENİ CUMHURBAŞKANI STEINMEIER OLACAK

Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birliği CDU ile kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik CSU, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un koltuğuna şubat ayında oturacak aday konusunda koalisyon ortağı SPD ile anlaşmaya vardı. Hristiyan Sosyal Birlik CSU lideri Horst Seehofer dün Münih'te düzenlediği basın toplantısında, cumhurbaşkanı adayı konusunda kardeş partilerin anlaşmaya vardığını söyledi. Sosyal Demokrat Parti SPD, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in cumhurbaşkanı adayı olması için koalisyon ortağına baskı yapıyordu. Joachim Gauck sağlık sorunları ve yaşının ileri olmasını gerekçe göstererek, Cumhurbaşkanlığına ikinci dönem için aday olmayacağını açıklamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber