Ankara Üniversitesin Tıp Fakültesi'nde döner sermaye usulsüzlüğü

Haber Giriş : 29 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı ve Sayıştay müfettişleri, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki döner sermaye gelirlerinin usule aykırı olarak fakültenin öğretim üyelerine dağıtıldığını ve Hazine'ye aktarılması gereken payın ödenmediğini tespit eden rapor hazırladı.

Bunun üzerine Maliye ve Sayıştay, paranın çalışanlardan geri tahsil edilmesi için üniversite Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras'a bir uyarı yazısı gönderip zimmet davası açmasını istedi. Rektör Aras, davayı açtı; ancak yaklaşan rektörlük seçimlerinin de etkisiyle öğretim üyelerine birer yazı gönderip, "Adli yargı sürecinin öğretim üyelerimizin lehine sonuçlanması için gerekli çaba gösteriliyor." dedi. Zaman'ın sorularını cevaplayan Rektör Prof. Aras, öğretim üyelerinin yanı sıra kendisinin de mahkemeye verildiğini açıkladı.

Ankara Üniversitesi'nin 1999 yılından beri yaptığı alım-satımları inceleyen Maliye Bakanlığı Kontrolörü Mehmet Şimşek, hazırladığı raporda, üniversitede çeşitli yolsuzluk ve usulsüzlükler tespit edildiğini yazdı. Bunlar arasında en dikkat çekici olanı, üniversite ile yargıyı karşı karşıya getiren "öğretim üyelerine yapılan fazla ödeme" davası. Rapora göre, hukuk skandalı, öğretim üyelerinin mesai dışı gelirlerinin ödenmesiyle ilgili uygulama sırasında başladı. Şimşek, üniversite yönetiminin, öğretim üyelerinin özel muayene ücretleri gelirleri toplamından sadece yüzde 30 araç-gereç payını kestikten sonra kalan büyük dilimi üniversite öğretim üyelerine dağıttığını, 747 milyar lirayı bulan bu döner sermaye gelirinden yüzde 9'luk Hazine payı ile yüzde 1'lik araştırma fonu payının kesilmediğini belirledi.

Bu usulsüzlüğün ardından, Sayıştay da usulsüzlüklerle ilgili inceleme başlattı ve üniversite öğretim üyelerine döner sermayeden dağıtılan paraların üniversite tahakkuk memuru ve saymanına zimmet çıkartılmasına karar verdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber