Bürokrasiyi, sosyal güvenlikte kısmi erteleme korkusu sardı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 20 Ocak 2007 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bürokraside, sosyal güvenlik reformunda "ikinci veya kısmi erteleme" korkusu yaşanıyor. Bürokratlar, yasanın ikinci defa ertelenmesi için bir gereklilik olmadığına dikkat çekerken yasanın kısmen yürürlüğe girmesinin de finansman dengelerinde ciddi sıkıntıya neden olabileceğini vurguluyor. Sadece genel sağlık sigortasının devreye alınarak kalan bölümlerin ertelenmesi durumunda ise ciddi sıkıntılar yaşanabileceği uyarıları yapılıyor.

Devlet Bakanı Ali Babacan sosyal güvenlik reformunun 1 Temmuz'a kadar tümünün uygulanması konusunda bir formül bulunmaması halinde bir ertelemenin daha olabileceğini söylemişti. Babacan'ın açıklamalarını değerlendiren bürokratlar ise şu an için reformda erteleme gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığına dikkat çekti. Şu an itibariyle sosyal güvenlik reformunun idari anlamdaki yapılanması için çalışıldığına dikkat çeken yetkililerin verdiği bilgiye göre, reformun ertelenen bölümleri için de tüm çalışmalar 1 Temmuz tarihi dikkate alınarak yapılıyor. Bu kapsamda önümüzdeki günlerde anayasa hukukçularıyla bir araya gelinerek yapılacak düzenlemenin ne kapsamda olması gerektiği değerlendirilecek.

Erteleme yönünde bir talep yok

Reformun bir kez daha ertelenmesi durumunda, uygulamanın belirsiz bir tarihe atılması riski oluşacağına dikkat çeken bürokratlar, kısmi bir ertelemenin de ciddi sıkıntılar yaratacağını vurguluyor. Seçim öncesinde sıkıntı yaşamak istemeyen hükümetin, bu kapsamda reformun sadece genel sağlık sigortası bölümünü yürürlüğe sokabileceği kaydediliyor. Böyle bir durumda ise zaten baskı altında bulunan sağlık harcamalarında ciddi ölçeklerde sapmaların gündeme geleceği vurgulanıyor. Yapılan projeksiyonlarda da genel sağlık sigortasının tek başına yürürlüğe girmesi durumunda harcamalarda ciddi artışlar ortaya çıkacağı görülüyor. Buna göre şu andaki sistemin devam etmesi halinde 2025 yılında kamu sağlık harcamalarının gayri safi yurtiçi hasıla içindeki payı yüzde 4,2 olacak. Gerekli reformlar yapılmadan genel sağlık sigortasına geçilmesi durumunda ise bu oran yüzde 8,8'de kalırken reformlarla birlikte genel sağlık sigortasına geçilmesi durumunda kamu sağlık harcamalarının payı yüzde 3,7 olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber