Baronluk önerisi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 21 Ocak 2007 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkanlığını Av. Özdemir Özok'un yaptığı Türkiye Barolar Birliği'nin avukatlık mesleğini yeniden yapılandırmak amacıyla hazırladığı 'Avukatlık Yasası değişiklik taslağı' hukukçuların sert tepkisine neden oldu. İstanbul'daki en önemli hukukçu örgütlerinden biri olan Çağdaş Hukukçular Derneği'nin konuyla ilgili açıklamasında taslağın yasalaşması halinde özellikle 'ücretli avukat' başlığı altında yapılan avukat tarifinin, avukatları kariyerleri, statüleri, hakları ve yetkileri belirlenmiş, eşit olmayan iki sınıfa böleceğine dikkat çekildi.

Türkiye Barolar Birliği'nin (TBB) internet sitesine koyduğu taslak, avukatlık yasasıyla ilgili olarak çeşitli düzenlemeler öngörüyor. TBB şimdiye kadar hiç olmayan 'onursal avukatlık' unvanı ihdas ediyor. Buna göre meslekte 40 yılını dolduranlar TBB'nin önerisiyle onursal avukat oluyorlar. Bunların üyelik için fiilen avukatlık yapmalarına gerek kalmıyor ve aidat da ödemiyorlar. Seçme ve seçilme hakları saklı duruyor. Halihazırdaki yasada fiilen avukatlık yapmayanların baro kayıtları siliniyor.

OY KULLANAMAYACAKLAR

Taslağın en çok tartışılan bölümü ise 'ücretli avukatlık' başlığı altındaki düzenlemeler. TBB'nin taslağına göre avukatlık faaliyetlerini bir avukatın yanında, avukatlık bürosunda vaya şirkette ücretli olarak yürütün avukatlara bundan böyle baro avukatlık ruhsatnamesi değil, ücretli avukatlık yaptıklarına dair bir belge verilecek. Halen baroda kaydı olan bu avukatların kayıtları da dondurulacak. Sözkonusu maddede ücretli avukatlar için "Bu anlamda baro üyesi değildir, baro genel kurulunda oy hakkı yoktur. Kendi adına vekaletname alamaz, dava iş takip edemez" deniliyor.

BAROYA PARA AKACAK

Ücretli avukatların yanında çalıştıkları avukat veya büroya karşı disiplin suçu işlemeleri halinde çeşitli disiplin cezalarınını yanısıra avukatlık sicilinden çıkarılma suçu da uygulanacak. Bu avukatların iş sözleşmesi vefat dışında herhangi bir nedenle sona erdiği takdirde kayıtları hem ücretli avukatlık sicilinden hem de barodan silinecek. Avukatlar kayıtlı oldukları barolar tarafından düzenlenen meslek içi eğitim çalışmalarına yılda an az 50 saat katılmak zorunda olacaklar. Bu zorunluluğa uymayanların çalışma ruhsatları barolar tarafından durdurulacak. Tanınmış avukakatlar yurdun çeşitli yerlerinde şubeler açabilecekler. Avukatların müvekkilleriyle yaptıkları sözleşmeleri baro denetiminden geçirmeleri zorunlu hale geliyor. Baro avukatlardan sözleşmedeki ücretin bin beşi oranında ücret alacak.

Çok vahim bir tasarı

Çağdaş Hukukçular Derneği bu tasarıyla genç avukatlara parya muamelesi yapılacağını belirtirken, yaptığı açıklamada, "TBB baronlarının ücretli meslektaşlarımızı barolardan tasfiye planı TBB'yi ortaçağın lonca örgütüne dönüştürme politikasının ilk adımıdır" denildi. İstanbul Barosu eski Başkanı Yücel Sayman da, tasarının çok vahim bir tasarı olduğunu belirterek, "Bu tasarıda avukatlıkla bağdaşmayan, avukatlığın temel ilkelerini olmazsa olmaz kurallarını ihlal eden düzenlemeler var. Avukatın bağımsız olması ön koşuldur. Avukatlık faaliyetleri çeşitli şekillerde yürütülebilir. Bu işbirliği şeklinde, bir avukatın yanında veya bir büroyu paylaşarak olabilir. Bütün bunlar kaldırılıyor. Yargılama faaliyetlerine katılacaklar ama unvanları olmayacak. Bu ayrımcılıktır, eşitlik ilkesine aykırıdır" dedi. Tasarının avukatları sıkı bir denetim altına almaya yönelik olduğunu ifade eden Hukukçular Derneği Genel Sekreteri Avukat Yasin Şamlı da, "TBB'nin önermiş olduğu hükümler, avukatlar özelliklede genç ve geliri iyi derecede olmayan avukatlar için felaket niteliğindedir. Bu önerilerin kanunlaşması durumunda muhakemenin en önemli unsurlarından biri olan savunma yıkılmış olur" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber