OECD Türkiye'de rüşveti inceleyecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Ocak 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OECD uzmanları, uluslararası ticarette rüşveti önleme konvansiyonu çerçevesinde inceleme yapmak için mayısta Türkiye'ye gelecek

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Yolsuzlukla Mücadele Başkanı Patrick Moulette, uluslararası ticarette rüşveti önlemek amacıyla hazırlanan "rüşvete karşı konvansiyon" çerçevesinde iki buçuk yıl önce yapılan ilk denetlemelerde uluslararası ticarette Türkiye'de mahkemeye intikal etmiş tek bir rüşvet olayının bile bulunmadığının tespit edildiğini söyledi.

Moulette, iki buçuk yıl önceki denetlemelerde ne şirketlerin ne de resmi görevlilerin bu konvansiyonun varlığından haberdar olduğuna dikkat çekerek Türkiye'nin bu konuda gerekli ilerlemeyi kaydedip kaydetmediğininse ikinci denetleme raporunda ortaya çıkacağını vurguladı. OECD'den bir değerlendirme ekibinin mayısta Türkiye'ye gelerek yolsuzlukla mücadele konvansiyonun uygulamalarını inceleyeceğini belirten Moulette, ekim sonuna kadar bir rapor hazırlanacağını duyurdu.

Moulette, TR-Plus adlı sivil toplum kuruluşunun davetlisi olarak konferans vermek üzere bir günlüğüne geldiği Türkiye'de Milliyet'in sorularını yanıtladı.

Türkiye, OECD'nin rüşvete karşı konvansiyonunu imzalayan 36 ülkeden biri. OECD raporlarına göre Türkiye'nin konvansiyonu uygulama şekli nasıl?

PM: Türkiye yasal olarak konvansiyonu kendi sistemine uyarlamayı başardı. Ancak Türkiye'de resmi görevlilerin de şirket yetkililerinin de böyle bir konvansiyonunun varlığından haberlerinin bile olmadığını gördük. Ayrıca Türkiye'de o güne kadar uluslararası ticaret alanında tek bir suçlama ya da mahkemeye intikal etmiş tek bir olay bile bulunmadığı ortaya çıktı; ki bu da pek alışılmış bir durum değil.

CEO'lar bile tutuklanabilir

Bu konvansiyon ne gibi uygulama ve yaptırımlar içeriyor?

PM: Bu gerçekten çok ağır maddeler içeren bir kanun. Artık rüşvet alan resmi görevlilerden öte, rüşveti veren ya da öneren şirketler cezalandırılıyor.

Bu konvansiyona göre şirketlerin CEO'ları bile tutuklanıp cezaevine konulabilir.

Bunun ne zaman ve nasıl uygulanacağı ise ülkedeki yetkililere kalmış bir durum değil, çünkü OECD ülkeleri bu anlamda sürekli birbirlerini izleme halindeler.

Türkiye'yle ilgili ikinci denetleme raporu ne zaman ve nasıl hazırlanacak?

PM: Bu konvansiyona imza atmış olan Almanya ve Bulgaristan'daki uzmanlardan oluşan bir heyet mayıs ayında Türkiye'ye gelip bir hafta kalacaklar ve bu süre zarfında Türkiye'de son bir-iki yılda bu alanda gelişme olup olmadığına bakacaklar. Bizim için Türkiye'nin bu konvansiyonun uygulanmasına katkıda bulunmaya ne kadar istekli olduğu da bu safhada ortaya çıkacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber