Sağlıkçılardan 'Kredi kartı kullanım ücreti'ne hayır!

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Ocak 2007 13:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi, maaş anlaşması yapılan bankaların sağlık çalışanlarından kredi kartı kullanım bedeli ve kanunda yer almayan diğer ücretleri almaması için çalışma başlattı.

31 Ekim 2006 tarihinde yapılan Kurum İdari Kurulunda konuyu gündeme getiren Türk Sağlık-Sen anlaşma yapılan bankalardan kredi kartı kullanım ücreti alınmaması yönünde karar aldırmıştı. Son olarak Sağlık Bakanlığı İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığına bir yazı yazan sendika, Banka ve kredi kartları kanunun ilgili hükümleri doğrultusunda hukuki dayanağı olmayan kart kullanım bedelinin alınması ve alınanlarında iade edilmesini istedi. Bundan sonra bankalarla yapılacak maaş anlaşmalarında açık olarak banka kartı kullanım bedeli ya da kanunda yer alamayan, faiz, komisyon gibi ücretler alınmaması konusunda taşra teşkilatlarının bilgilendirilmesini istedi.

Sendika ayrıca, bu durumda olan personeller bir dilekçe örneği hazırladı. Sağlık çalışanları maaş anlaşması yapılan banka müdürlüklerine bu dilekçe örneği ile başvurarak kredi kartı kullanım ücreti alınmamasını ve alınanların da geri iade edilmesini isteyecek.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önde Kahveci "bu durumda olan çalışanlar hazırladığımız örnek dilekçelerle bir an önce bankalara başvursunlar. Kimse sağlık çalışanlarını bir kazanç kapısı gibi görmesin." dedi.

Kurumların ve çalışanların bankalarla yapacakları sözleşmeleri imzalamadan Türk Sağlık-Sen'e inceletmelerini isteyen Kahveci "Sözleşmelerde kart ücreti alınması ya da kanunda yer almayan ücretlerin alınması gibi hükümler varsa bunların düzeltilmesi için yardımcı olacağız" dedi.


DİLEKÇE ÖRNEĞİ


................................... BANKASI MÜDÜRLÜĞÜ'NE
.............................


......................... Hastanesinde ................... olarak görev yapmaktayım.Görev yaptığım kurumumun bankanızla yapmış olduğu sözleşme çerçevesinde maaşımı bankanızdan almaktayım.Ancak, bankanızca tarafıma verilen kredi kartından rızam dışında yıllık kullanım bedeli olarak ........ YTL kesilmiştir.Söz konusu kesinti hukuksuz ve tüketici ahlakıyla bağdaşmayan bir uygulamadır.

Zira, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun "Sözleşmelerdeki Haksız Şartlar" başlığını taşıyan 6.maddesinde:"Satıcı veya sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhinde dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır.Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir." Hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununun 24.maddesinde: "Kart hamilinin yaptığı işlemler nedeniyle, sözleşmede yer almayan faiz, komisyon veya masraf gibi adlar altında hiçbir şekil ve surette ödeme talep edilemez ve kart hamilinin hesabından kesinti yapılamaz.Sözleşmede kart hamilinin haklarını zedeleyici ve kart çıkaran kuruluş lehine tek taraflı haksız şartlar sağlayan hükümlere yer verilemez." Hükmüne yer verilmiştir.

Bu itibarla, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde ........... yılı için tarafımdan kesilen yıllık kredi kartı bedelinin tarafıma iadesiyle bundan sonraki yıllarda kesinti yapılmamasını aksi halde yargı yoluna başvuracağım hususunda gereğini arz ederim...../...../2007

Ad - Soyad

Adres:

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber