Kahraman polisler 2. bombayı önledi

Beşiktaş'taki iki patlamada şehit sayısı 39'a çıktı. Maçka Parkı'nın Bayıldım Caddesi girişindeki Çevik Kuvvet otobüslerine doğru yürüyen canlı bombayı hedefine 10 metre kala fark eden polisler, can kaybının daha da büyümesini önledi

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 12 Aralık 2016 06:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kahraman polisler 2. bombayı önledi

Canlı bombayı durduran 5 kahraman polis arkadaşlarını kurtardı ancak kendileri şehit oldu. Saldırıyla ilgili 13 kişi gözaltına alındı. Öte yandan, saldırıdan şans eseri kurtulan Aydın Balcı isimli vatandaş, 2. patlama sonrasında yerde yatan polise yardım etmek için hareket ettiğini, yaralı polisin ise 'buradan kaç' dediği öğrenildi.

Beşiktaş-Bursaspor maçı önceki gece saat 21.00 sıralarında bitti. Her iki takımın taraftarları stadı terk ettikten sonra, 22.29'da tüm Türkiye'yi yasa boğan ilk patlama, Gazhane Caddesi üzerinde 'Beleştepe' olarak bilinen noktada, çevik kuvvet ekiplerinin beklediği noktada meydana geldi. Görgü tanıklarının ifadesine göre, bomba yüklü Şahin marka otomobil patlama sırasında seyir halindeydi. Patlamadan, otobüslerine binmeye hazırlanan çevik kuvvet polislerinin yanı sıra bölgeden geçen sivil araçlar ve yayalar da etkilendi. Yerde yaklaşık 2 metre çapında bir çukur açan şiddetli patlama İstanbul'un pek çok yerinden duyuldu.

CANLARI PAHASINA DURDURDULAR

Patlama yerinde dehşet anları yaşanırken, 300 metre ileride, stadın arka tarafından Maçka Parkı'na girişte polisler, yol kenarında çevik kuvvet polislerini götürmek için bekleyen otobüslere doğru yürüyen bir kişiden şüphelendi. Şüpheli, yaklaşık 10 metre ilerisindeki otobüslere ulaşamadan, orta refüjde polisler tarafından durduruldu. İlk patlamadan birkaç dakika sonra, paniğe kapılan canlı bomba hedefine ulaşamadan kendini patlattı. Ancak canlı bombayı durduran kahraman polislerden 5'i burada şehit oldu.

İŞTE O TERÖRİST

TOPLAM 155 KİŞİ YARALANDI

Dolmabahçe'deki patlamalardan hemen sonra RTÜK, Başbakanlık tarafından patlamaya ilişkin geçici yayın yasağı getirildiğini bildirdi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu dün yaptığı açıklamada patlamada 39 kişinin şehit olduğunu bunlardan 30'unun polis memuru, 8'inin sivil olduğunu bir kişinin ise kimliğinin tespit edilemediğini belirtti. Soylu, 14 kişinin halen yoğun bakımda, 5'inin ameliyatta olduğunu belirterek, toplam 155 yaralının tedavi gördüğünü söyledi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Beşiktaş'ta dün meydana gelen hain terör saldırısına ilişkin 13 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Açıklamada "10 Aralık 2016 tarihinde saat 22.00 sıralarında Beşiktaş Arena Stadı yakınlarında Türkiye Cumhuriyeti Devletini hedef alan terör saldırısıyla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızca yürütülen soruşturma kapsamında 13 şüpheli gözaltına alınmıştır. Soruşturmada olayın tüm fail ve bağlantılarının ortaya çıkarılabilmesi yönünde genişletilerek sürdürülmektedir. Bununla birlikte terör saldırısıyla ilgili basın yayın yolu ile ya da sosyal medyada platformlarında terörü ve terör örgütlerini övücü mahiyette, terör örgütlerinin propagandasına hizmet eden,terörü meşru gösteren, terörle mücadele edenleri hedef gösteren haber, yorum ve paylaşımlar takip edilmekte olup, bu konuda yürütülen soruşturma kapsamında şu ana kadar 3 şüpheli gözaltına alınmıştır, bir kısım şüphelilerin yakalanması çalışmalarına ise devam edilmektedir" denildi.

Terör saldırısının izleri gündüz saatlerinde ortaya çıktı. Tarihi Dolmabahçe Bezmi Alem Valide Sultan Camii'nde hasar meydana geldi, tavanındaki sıvalar döküldü. Caminin stada bakan camları da kırıldı. İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran ve Beyoğlu Müftüsü Aydın Yığman camide incelemelerde bulundu. Öte yandan belediye görevlileri patlamanın yaşandığı yerleri de yıkayarak temizledi.

Bomba yüklü aracın patladığı noktada yerde açılan çukura asfalt döküldü. Stat etrafına da dev Türk bayrakları asıldı. Patlama nedeniyle trafiğe kapatılan Meclis-i Mebusan Caddesi, İnönü Caddesi, Kadırgalar Caddesi, Bayıldım Caddesi, Dolmabahçe Gazhane Caddesi de dün sabah yeniden trafiğe açıldı.

YARALI HALDE 'KAÇ' DEMİŞ

Saldırıdan şans eseri kurtulan Aydın Balcı yaşadıklarını şöyle anlattı:

"İkinci patlama sonrasında araçtan çıkıp yolun aşağısına doğru yürümeye başladım. Yerde polis cenazeleri bulunuyordu. Sonra yönümü değiştirip yukarıya doğru ilerledim. O sırada silah sesleri duymaya başladım. Yerde yaralı bir polis vardı. Diğer polisler yukarı doğru ateş ediyordu. Yaralı polise yardımcı olmak istedim. O an orada bulunmamın tehlikeli olabileceğini düşünen yaralı polis, Maçka Parkı'nı göstererek, "Buradan kaç" dedi. Diğer polisler yaralı polise müdahale edince olay yerinden uzaklaştım" dedi.

ACININ LİSTESİ

POLİSLER: Adem Oğuz (31), Ali Aksoy (26), Okan Doğan (23), Adem Serin (24), Mehmet Zengin (21), Soner İdil (27), Mustafa Öztürk (27), İlker Uylaş (27), Durmuş Öcal (21), Yasin İke (24), Mehmet Zengin (21), Mehmet Atıcı (22), Hüseyin Akyüz (21), Hasan Bilgin (26), Vefa Karakurdu (43), Hüseyin Dalgılıç (33), Murat Yılmaz (22), Oğuzhan Duyar (22), Metin Düzgün (27), Nazif Emre Horoz (24) Süleyman Sorkut (23) Kadir Yıldırım (41), Hamdi Dikmen (29), Bora Çelik (24), Mustafa Kemal Devrilmez (21), Çetin Sarıkaya (29), Uğur Ürker (29), Hakan Tanrıkulu (23), Mehmet Taş (24), Enes Çiçek, Halil Usta, Osman Börkoğlu (25), Ali Osman Şahin (22), Yakup Çapat, Berkay Akbaş (21)

SİVİLLER: Velat Demiroğlu (24), Ahmet Dokuyucu (38), Yasin Görkem Yazıcı, İsmail Koç, Tunç Uncu (29), Selin Çelik (28)

TERÖRE LANET YAĞDI

Türkiye'nin dört bir yanında yurttaşlar terörü lanetleyen protesto yürüyüşleri yaptı, şehitlere saygı duruşunda bulundu.

ADLİ TIP ÖNÜNDE ACI BEKLEYİŞ

Terör saldırısında şehit düşen polis ve sivillerin yakınları cenazeleri teslim almak için Yenibosna'da bulunan İstanbul Adli Tıp Kurumu önündeki bekleyişi tüm gün devam etti. DNA çalışmaları sonrasında tespit edilen şehit cenazeleri ailelerine teslim edildi. Yas nedeniyle Adli Tıp Kurumu'ndaki bayraklar da yarıya indirildi.

SALDIRI YERİNDE DEV ÇUKUR AÇILDI

'OKLAR PKK'YI GÖSTERİYOR'

BAŞBAKAN Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İstanbul'daki saldırıda hedefin polis olduğunu belirterek, "En az 300-400 kiloluk bir patlayıcının kullanıldığı uzmanlar tarafından ifade ediliyor. oklar PKK'yı gösteriyor" diye konuştu. CNN Türk'te 'Hafta Sonu' programına katılan Kurtulmuş, terör saldırısıyla ilgili şunları söyledi:

"Doğrudan doğruya hedef polisin kendisi, polis teşkilatımızdır. Beleştepe dediğimiz stadın üstünü gören o eski yükseltinin olduğu yerde bombalı araç patlıyor. Araç ortada yok, o kadar kuvvetli ki yüzlerce kilo bomba kullanılmış.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber