'Tesettür faciası' yok iddiayı ortaya atan hekimin ihmali var

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 27 Ocak 2007 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müfettiş raporu: 'Tesettür faciası' yok iddiayı ortaya atan hekimin ihmali var

Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, Konya Numune Hastanesi'nde görevli iki bayan doktorun, Ali Faruk Gündoğdu isimli bir hastanın testis ultrasonunu çekmediği iddiasına ilişkin soruşturmayı tamamladı.

Soruşturma sonucunda hazırlanan raporda bayan hekimler kusurlu bulunmazken, yazdığı raporla bayan doktorları suçlayan Opr. Dr. Celal Tütüncü'nün hekimlik mesleğinin itibarını zedelediği kaydedildi.

Geçtiğimiz ay günlerce kamuoyunu işgal eden ve kimi gazetelerce "tesettür faciası" şeklinde yazılan Konya Numune Hastanesi'ndeki olayı araştıran Teftiş Kurulu Başkanlığı'ndan iki müfettiş, konuyla ilgili soruşturmayı bitirdi. Hastane yönetimi, hekimler, hasta ve yakınları ile görüşen müfettişler, hazırladıkları raporu Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a sundu. Raporda olayın tesettürle hiçbir ilgisinin bulunmadığı belirtilirken, en ciddi ihmalin bayan uzmanları şikayet eden Opr. Dr. Celal Tütüncü'ye ait olduğu vurgulanıyor. Teftiş Kurulu Başkanlığı, habere kaynak oluşturan Opr. Dr. Celal Tütüncü hakkında idari ve cezai işlem yapılması gerektiğini vurguladı. Teftiş raporunda, "tesettürlü oldukları için testis ultrasonu çekmediler" şeklindeki suçlamalara muhatap olan bayan hekimlerin hiçbir ihmallerinin bulunmadığı vurgulanıyor.

Radyoloji Uzmanı Dr. Kezban Arbağ'a 14 Kasım 2006 günü ultrasonda görevli bulunduğu esnada konunun ne ultrason sekreteri, ne üroloji hemşiresi, ne Opr.Dr. Celal Tütüncü ne de Başhekim Opr.Dr. Rıza Sarıbabıççı tarafından hiçbir şekilde iletilmediği anlatılan raporda, Arbağ'ın aynı gün 90 hastanın ultrasonunu çektiği ifade ediliyor. Arbağ'ın kendi dışında gelişen bu olaydan dolayı herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığı belirtilerek, "Olaylardan haberdar olmadığı ve bu sebeple herhangi bir kusur ya da ihmalinin bulunmadığı anlaşılmıştır." ifadelerine yer veriliyor. Uzman Ayşe Yüceataş'ın ise olay sırasında ultrasonda görevli olmadığı belirtiliyor.

Raporun son bölümünde şu ifadelere yer veriliyor: "Dolayısıyla 17 Aralık 2006 tarihli Hürriyet Gazetesi'nde "Testis diye çekmediler", "Konya'da tesettürlü iki kadın doktor, testisleri şişen 17 yaşındaki gencin ultrasonunu çekmedi. Ameliyat geciktiği için bir testisi alındı", 27. sayfasında "tesettür faciası" başlıklı haberlerin adı geçen bayan radyoloji uzmanları yönünden gerçek dışı olduğu belirlenmiştir."

Raporda, Tütüncü'nün yasalara aykırı şekilde kaçak olarak muayenehane işlettiği de belirtildi. Burada Ali Faruk Gündoğdu isimli hastayı 100 YTL karşılığında muayene ederek torsiyon teşhisi koyduğu, ancak hastanın acil ameliyata alınması konusunda gerekli girişimlerde bulunmayarak hastanın mağduriyetine neden olduğu ifade edildi. Müfettişler, olayda Hastane Başhekimi Opr. Dr. Rıza Sarıbabıççı'yı, Başhekim Yardımcısı Opr. Dr. Ercüment Acarer'i ve üroloji servisinde hastayı ilk muayene eden Opr. Dr. İskender Nesimioğlu'nu da kusurlu buldu. Nesimioğlu'nun hasta için gerekli görülen tetkik ve tahlilleri yaptırmadığı, sadece ilaç yazarak hastayı gönderdiği anlatılıyor. Hastanın sol testisinin alınması ile sonuçlanan olayda Nesimioğlu'nun hasta için acil müdahaleye ihtiyaç duyulurken, kartını vererek özel muayenehanesine davet ettiğine dikkat çekiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber