Maliye Bakanlığı, vergi denetimlerinde yaz harekâtı başlatıyor

Haber Giriş : 04 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, 2004'ü 'kayıt dışı ekonomi ile mücadele yılı' ilan ederken, vergi denetimlerinde yaz harekâtı başlatıyor. 13 ilde 12 sektör gözetim altına alınıyor. Bu çerçevede hesap uzmanları, maliye müfettişleri ve gelirler kontrolörlerinden oluşan merkezi denetim elemanları ile vergi denetmenleri, bu aydan itibaren belirlenen sektörlerdeki mükellefleri incelemeye alıyor.

Denetim elemanları, martta verdikleri gelir vergisi beyanları ortalamaların altında kalan mükellefleri de bu aydan itibaren sorgulamaya alacak. Geçen ay verilen kurumlar vergisi beyanları ortalamaların altında kalanlar da, beyan değerlendirilmesinin ardından aynı sorguya tabi tutulacak.

Kayıt dışı ekonominin kayda alınması, vergi adaletinin sağlanması, vergi kayıt ve kaçağının en aza indirilmesi hedefiyle hazırlanan denetim programında, mükellef ve üçüncül kaynaklardan alınacak verilerin, risk yönetimi ilke ve metotları çerçevesinde kullanılması sonucu, yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükelleflerin tespit edileceği belirtildi.

Yazılı ve görsel basında yer alan haberlerle ihbarlar ve diğer kuruluşlardan gelen inceleme talepleri dışında, denetimlerde prensip olarak cari yıl ve bir önceki yıl beyanları incelenecek. 155 hesap uzmanı, 17 maliye müfettişi, 199 gelirler kontrolörü ve 1.628 vergi denetmeninden oluşan toplam 1.997 denetim elemanının görev alacağı merkezi denetimler, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Adana, Muğla, Antalya, Hatay, Denizli, Gaziantep, Mersin, Kahramanmaraş ve Malatya'da gerçekleştirilecek.

Maliye'de ortaklaşa yapılacak denetimlerin yanı sıra, denetim birimlerinin özel denetimleri de bu ay devreye giriyor. Hesap uzmanları bu ay, gelirler kontrolörleri önümüzdeki aydan itibaren turneye çıkıyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber