Hastanelerde 'Özürlü Poliklinikleri' kurulacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ocak 2007 13:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Hastanelerde Sadece Özürlülere Hizmet Verecek Özel Poliklinikler Açılıyor

- Özürlü Polikliniği Olmayan Hastanelerde Özürlülere Öncelik Tanınacak

- Yoksul Özürlülerden Bağış Ve Evrak Parası Alınmayacak

- Yetkili Olmayan Sağlık Kuruluşlarının Verdiği Özürlü Raporu Geçersiz Sayılacak


Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de sayıları 6 milyona ulaşan özürlüler için eğitim ve araştırma hastanelerinde 'özürlü poliklinikleri' kuracak.

Özürlü polikliniği olmayan hastanelerde özürlülere muayene ve diğer işlemlerde 'öncelik' tanınacak. Sağlık Bakanlığı, sağlık kurulu raporu almak için hastanelere başvuran ve sosyal güvencesi olmayan özürlülerden 'bağış' veya ''evrak parası' adı altında ücret alınmaması konusunda başhekimleri uyardı. Bu arada, yetkili olmayan sağlık kuruluşlarının özürlüler için düzenlediği sağlık kurulu raporları geçersiz sayılacak. Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan, "Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" yürürlüğe girdi. Sağlık Bakanlığı, söz konusu yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin il sağlık müdürlerine yazı gönderdi. Bakanlık, yazıda özürlülere randevu ve muayenede öncelik verilmesi, özürlülere sunulan sağlık hizmetlerinin daha etkin, bekletilmeden ve sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını kolaylaştırmak üzere eğitim ve araştırma hastanelerinde 'Özürlü Poliklinikleri'nin kurulması yönünde gerekli çalışmaların başlatılmasını istedi. Bakanlık, özürlü vatandaşlara hastane poliklinik, klinik ve rehabilitasyon merkezlerinde sunulan sağlık hizmetlerinin verildiği mekanların, veriliş biçiminin özürlü kişilerin özel durumları göz önünde tutularak çevresel ve mimari açıdan yeniden düzenlenmesi talimatını verdi. Halen Vardiyalı Çalışma Sistemi uygulanan hastanelerde özürlü vatandaşlara yönelik sağlık hizmetlerinin daha etkin ve verimli olarak sunulmasını sağlayacak tedbirlerin alınmasını isteyen bakanlık, özürlülerin, tedavi, ilaç giderleri, istihdam, vergi indirimi ve özel eğitim gibi konularda kendilerine tanınan haklardan yararlanabilmeleri için almak zorunda oldukları sağlık kurulu raporu işlemlerinin söz konusu yönetmelik hükümleri doğrultusunda yapılması uyarısında bulundu. Sağlık Bakanlığı, sağlık kurulu raporu alınması sırasında sosyal hizmet uzmanları ya da psikologlarca 'Özürlü Bilgi Formu'nun doldurulmasını, yetkili olmayan sağlık kuruluşlarınca özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmemesi talimatını verdi. Öte yandan özel dal ve üniversite hastanelerinin de yönetmelik hükümleri doğrultusunda sağlık kurulu teşekkül ettirmesi ve özürlü kişilerin hastanelerde bekletilmemeleri için gerekli hallerde özel bir günde sağlık kurulunun toplanmasının sağlanmasına özen gösterecek.

Bakanlık, bu işlemler sırasında herhangi bir sosyal güvencesi olmayan özürlü vatandaşlardan aldıkları sağlık kurulu raporları için bağış ve evrak parası adı altında para alınmaması uyarısında bulundu. Özürlülerin Sağlık Kurulu Raporu almaları sırasında ve sonrasında yaşadıkları sorunların ortadan kaldırılması, hizmetlerin daha verimli yürütülebilmesi için yürürlüğe giren, "Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine dikkat edilmesini belirten bakanlık, gelebilecek aksaklıkların önlenebilmesi ve yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin belirtilen hususlara dikkat edilmesinin özürlü vatandaşların rapor alırken işlemlerinin kolaylaştırılması açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

ÖZÜRLÜLER HASTANELERDE MAĞDUR EDİLMEYECEK

Özürlü vatandaşların özel durumlarından dolayı hastanede bekletilmemeleri ve işlemlerinin çabuklaştırılması amacıyla halen geçerli olan sağlık kurulu çalışma zamanlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkati çeken Sağlık Bakanlığı, il sağlık müdürlerine gönderdiği uyarı yazısında, Sağlık Kurulu üyelerinin, yönetmelik gereğince 3 nüsha olarak düzenlenen Özürlü Sağlık Kurulu Raporu'nun her suretini imza edeceğini, Sağlık Kurulu Raporları Formu'nun ise mutlaka daktilo ile eksiksiz olarak doldurulacağını hatırlattı. Bakanlığın yazısında ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Sağlık Kurulu Raporu alınması sırasında özürlülere daha sonra verilecek olan 'Kimlik Kartı'na esas teşkil edecek 'Özürlü Bilgi Formu' da doldurulacaktır. Özürlü Bilgi Formları, bünyesinde Sosyal Hizmet Uzmanı ve Psikolog bulunan kurumlarda bu meslek elemanlarınca, olmayan kurumlarda ise Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce görevlendirilecek Sosyal Hizmet Uzmanı ve Psikolog tarafından doldurulacaktır. Özel Eğitim Okullarına başvurabilmek için istenen Sağlık Kurulu Raporları Formunda bulgular ve tanı, ayrıntılı olarak yazılır ve çalışma gücü kaybı derecesi yüzdesi (fonksiyon kaybı yüzdesi) belirlenir. Ancak hangi okula gidebileceği konusunda her hangi bir yorum yapılmayacaktır. Yönetmeliğin 5. maddesinde özürlü sağlık kurulu raporu verebilecek sağlık kuruluşları belirlenmiştir. Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren belirlenen sağlık kuruluşları dışında kalan hastanelerin vermiş oldukları özürlü sağlık kurulu raporları bu Yönetmelik hükümleri kapsamında değerlendirilmeyecektir. Yönetmeliğin 4. maddesinde belirtilen şekilde sağlık kurulu teşkil etseler dahi yetkili olmayan sağlık kuruluşlarınca verilecek sağlık kurulu raporları geçersiz sayılacaktır. Özürlülere verilecek sağlık kurulu raporlarının ilgili Yönetmeliğe uygun olarak verilebilmesi ve özürlü vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi için ihtiyaç duyulan ilgili dal uzmanlarının sağlık kurulu günü/günlerinde eğitim hastanelerimizden davet edilmek suretiyle sağlık kuruluna katılmalarının sağlanarak özürlü sağlık kurulu raporlarının mevzuata uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Özürlü vatandaşlarımızın mağdur edilmemeleri için Yönetmelik gereğince yetkili sayılmayan sağlık kuruluşlarınca özürlü sağlık kurulu raporu verilmemesi ve yetkili sağlık kuruluşlarının da yönetmelikte belirtilen esaslara uygun içerik ve formatlar doğrultusunda rapor düzenlemeleri gerekmektedir. Yönetmeliğin 9. maddesinde özürlü sağlık kurulu raporu verebilecek sağlık kuruluşlarının kurul kayıtlarının nasıl olacağı düzenlenmiştir. Yönetmeliğin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren belirlenen sağlık kuruluşları 4. maddede belirtilen şekilde sağlık kurulu oluşturmak ve bu kurulun kararlarını 9. maddede belirtilen şekilde ayrı bir sağlık kurulu defterine işlemek zorundadırlar. Özürlülere verilen sağlık kurulu rapor hizmetlerinin belirlenmesi, bölgesel olarak özürlülerin yoğun olarak bulunduğu iller, hangi illerde yığılma olduğu ile özür gruplarını ve rapor kullanım amaçlarını belirlemek amacıyla 'Özürlü Sağlık Kurulu Raporları Bildirim Fişi' hazırlanmıştır. Özürlü Sağlık Kurulu Raporları Bildirim Fişi ile istenen bilgiler 6 ayda bir kurul kayıt defteri bilgileri esas alınarak doldurulacak ve takip eden ayın ilk haftasının son günü mesai bitimine kadar genel müdürlüğümüze gönderilecektir".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber