Üniversiteden kan bağışında 'tutuklu' kriteri

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Şubat 2007 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, kan bağışı yapacak olanlar için ilginç kriterler belirledi. Buna göre tutuklular ve erkek erkeğe cinsel ilişkide bulunanlar kan bağışı yapamayacak

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kan Merkezi, kan bağışçısı olamayacakların listesini hazırladı. Buna göre son bir yılda üç günden fazla tutuklu kalmış olanlar veya böyle biriyle son bir yılda cinsel ilişkiye girenler kan bağışında bulunamayacak.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kan Merkezi'nce hazırlanan "Kan Bağışçısı Bilgilendirme Formu"nda, "Aşağıdaki durumlardan biri sizin için geçerli ise lütfen kan vermekten vazgeçiniz" deniliyor. Hastane, bir kez bile olsa erkek erkeğe cinsel ilişki yaşayanları da kan bağışçısı olamayacaklar listesine ekledi. Ayrıca para karşılığı cinsel ilişkide bulunanlarla son bir yılda bir kez bile olsa paralı seks yapanlar veya partnerini değiştirenlerden kan alınmayacak. Merkezin sorumluları, tutuklularla ilgili söz konusu maddenin hapishane koşulları dikkate alınarak hazırlandığını savundu.

Tutuklularla ilgili yasağın mantığını anlayamadığını belirten Kızılay Antalya Şubesi Kan Merkezi Müdürü Dr. Fevzi Akbulut, herkesin her an nezarethanede ya da hapishanede tutulabileceğini kaydetti. "Bizde böyle bir uygulama yok" diye konuşan Akbulut, kan bağışlarının yetersiz olduğunu belirterek, ihtiyacı karşılayamadıklarını kaydetti.

Sakıncalı olarak sıralananlar:

Son bir yılda üç günden fazla tutuklu kalmış olanlar veya böyle biriyle son bir yılda cinsel ilişkide bulunanlar.

Bir kez bile olsa erkek erkeğe cinsel ilişki yaşayanlar.

Geçmişte damar yoluyla uyuşturucu kullanmış veya halen kullanmakta olanlar.

Para almak için cinsel ilişkide bulunanlar.

Son bir yılda bir kez bile olsa paralı seks yapan veya partnerini değiştirenler.

Frengi, bel soğukluğu gibi cinsel ilişkiyle bulaşan hastalık geçirmiş olanlar veya son bir yılda böyle biriyle seks yapanlar.

Hemofili veya pıhtılaşma problemi olanlar, bu kişilerle son bir yılda cinsel ilişkide bulunanlar.

Sebebi açıklanamayan ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, büyümüş lenf bezi veya kitlesi, deride mor lekeler, ağız ve boğazda beyaz döküntüler, uzun süren ve iyileşmeyen öksürüğü olanlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber