İkinci el araç satın alacaklara vergi indirimi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 03 Şubat 2007 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

20 bin YTL'lik araçta 150 YTL olan damga vergisi 30 YTL'ye inecek.

İkinci el araç satışında kasko değerinin binde 7.5'i kadar damga vergisi alınıyor. Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılan değişiklikle bu oran binde 1.5'e inecek. Buna bağlı olarak noter masrafları da düşecek

İkinci el araçlarda taşıt alım vergisinin önceki yıllarda kaldırılmasının ardından damga vergisi de indirilecek. Vergi iadesini kaldıran ve yerine asgari ücretin en az yüzde 50'si oranındaki kazançları vergi matrahından düşürme olanağı sağlayan Gelir Vergisi Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı TBMM Plan Bütçe Alt Komisyonu'nda kapsamlı değişikliklere uğradı. Gelir Vergisi Kanunu'nu baştan sona değiştirmeyi düşünen hükümet, seçim dolayısıyla değişikliği bu yasama dönemine yetiştiremeyeceğini anlayınca, aciliyeti bulunan düzenlemeleri tasarıya taşıdı.

Alt komisyondaki görüşmelerde, ikinci el araç satış sözleşmelerinden alınan damga vergisinde indirime gidildi. Mevcut yasaya göre, ikinci el araç satışlarında, aracın kasko değerinin binde 7.5'i oranında damga vergisi alınıyor. Ayrıca, hesaplanan damga vergisinin yüzde 30'u da noter harcı tahsil ediliyor. Bu durumda, kasko değeri 20 bin YTL olan bir araç satın alan kimse 150 YTL damga vergisi ve 45 YTL de noter harcı olmak üzere 195 YTL ödemek zorunda kalıyor.

Yeni düzenlemeyle damga vergisi oranı binde 1.5'e indirilirken, noter harcı da buna bağlı olarak otomatikman düşecek. Böylece, kasko değeri 20 bin YTL'yi bulan bir araç için 30 YTL damga vergisi ve 9 YTL de noter harcı ödenmesi yeterli olacak. Bu indirimle, 20 bin YTL'lik araç alan kimse, 156 YTL daha az masraf yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber