Büyük yolsuzluk davaları, "yolsuzluğa özel mahkemelerde" görülecek

Haber Giriş : 06 Mayıs 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'ye sunulan 'yolsuzlukla etkili mücadele' amaçlı tasarı kapsamında dokuz ilde yolsuzluk mahkemeleri kurulması için düğmeye basılmış oldu.

Artık, büyük yolsuzluk davaları işlendikleri il-ilçeler yerine, sadece Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Trabzon, Adana ve Samsun'daki yolsuzluk mahkemelerinde görülecek. Tasarı, yolsuzlukla suçlananların yargılanabilmesi için 'izin şartını' da kaldırıyor. Ancak, beklentilerin aksine vali, kaymakam ve müsteşarlara yine dokunulmazlık zırhı sağlıyor. Bu kişiler, ancak bağlı bulundukları üst makamları izin verirse yargılanabilecek. Tasarı şu düzenlemeleri getiriyor:

DOKUZ İLE YOLSUZLUK MAHKEMESİ: Çete halinde işlenen yolsuzluklarla asgari ücretin bin katını aşan yolsuzluk davaları her mahkemede değil, yalnızca dokuz ilde, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından belirlenecek ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Bu mahkemelerde birinci sınıf hâkimleri görev yapacak. Yolsuzluk mahkemelerinin kurulacağı iller şöyle: Adana, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Samsun ve Trabzon. Tasarı, DGM'lerde olduğu gibi bu mahkemelerin yargı çevrelerini de belirledi. Bağlı illerdeki büyük yolsuzluk davaları özel mahkemelere nakledilecek.

ŞİRKETLERE ÜÇ KAT CEZA: Sadece vatandaşlar değil, tüzel kişiler de (şirket, holding, birlik, dernek, vakıf vd.) sorumlu olacak. Yolsuzluk, tüzelkişilik yararına işlenmiş ise, suçu işleyenlere cezanın dışında tüzelkişiliğe de verilen zararın iki katından üç katına kadar para cezası verilecek.

İTİRAFÇIYA CEZA VERİLMEYECEK: Yolsuzluk suçlarını işleyenler veya bunların fiillerine iştirak edenlerden, soruşturmaya başlanmadan önce yetkili mercilere başvurup bilgi vererek suçluların yakalanması ve delillerin ortaya çıkarılması konusunda yardımda bulunanlara ceza verilmeyecek.
Suç icrasından sonra soruşturma sırasında yetkili mercilere başvurup bilgi vererek suçluların yakalanmasında yardımda bulunanların cezaları sekizde birden dörtte bire kadar indirilecek.

İHBARCIYA YÜZDE BİR ÖDÜL: Yolsuzluk suçlarının ortaya çıkarılması, aydınlatılması, delillerin ele geçirilmesi, faillerinin yakalanması ve kamu zararının giderilmesinde yardım sağlayanlara, telafi edilen zararın yüzde 1'i kadar ikramiye verilecek.

ZAMANAŞIMIİKİKAT, SAVCILARA SÜPER YETKİ: Yolsuzluk suçlarında dava zamanaşımı süresi ise iki kat olarak uygulanacak. Savcıların yetkileri ve güvenceleri artırılacak. Bu suçların soruşturulmasında Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasası'nın gizli izleme, dinleme gibi yöntemleri kullanılacak.

PİŞMAN OLUP ÖDEYENE YÜZDE 50 İNDİRİM: Sanıklar suçla elde ettiği faydayı faiziyle birlikte soruşturma aşamasında öderse cezasının yarısı, kovuşturma aşamasında öderse üçte biri indirilecek. Zararı gidereceğini savcıya bildiren kişi hakkındaki karar ertelenecek. Ertelemeden sonraki bir yılda zararı ödeyenlerin cezalarının dörtte biri indirilecek.

KANDIRANA HAPİS: Ödeme vaadini yerine getirmeyenlere ise asıl ceza dışında ayrıca iki yıldan beş yıla kadar ceza verilecek.

DOKUNULMAZLIKTAN VAZGEÇİLDİ: Taslakta, bu suçlarda izin sistemine dayalı Memurların Yargılanması Hakkındaki Yasa'nın geçerli olmayacağı, savcının herkesi doğrudan soruşturacağı kabul edilmişti. Ancak tasarıda, bundan geri adım atıldı.

VALİYE-MÜSTEŞARA DOKUNMAK YİNE YASAK: Buna göre; müsteşar, vali ve kaymakamlar ile özel kanunlarında korunan meslek sahipleri yine, bağlı bulunduğu üst makamdan izin alınmadan yargılanamayacak.

İÇİŞLERİ'NE BİLDİRİM ZORUNLULUĞU KALKTI: Yolsuzlukla mücadele taslağında asgari ücretin bin katını aşan tüm ihale alım satım işlemlerinin İçişleri Bakanlığı'na bildirilmesi zorunluluğuna, tasarıda yer verilmedi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber