Hastanelere 'özürlü poliklinikleri' kurulacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Şubat 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de sayıları 8,5 milyona ulaşan özürlüler için eğitim ve araştırma hastanelerinde 'özürlü poliklinikleri' kurulacak. Bunun için bütün il sağlık müdürlüklerini uyaran Sağlık Bakanlığı, özürlü vatandaşın mağdur edilmemesini istedi.

Poliklinik olmayan hastanelerde ise özürlülere öncelik verilmesi ve sıra beklemeden muayene edilmesi yönünde başhekimlere talimat verildi.

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı verilerine göre Türkiye'de 8,5 milyon özürlü insan var. Sağlık Bakanlığı, özürlülerin sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını kolaylaştırmak için bir çalışma başlattı. Bu kapsamda öncelikle özürlülere verilecek sağlık kurulu raporu ile ilgili yönetmelik hazırlandı. Buna göre; kurul raporu almak isteyen ve sosyal güvencesi olmayan özürlülerden 'bağış' veya 'evrak parası' alınmayacak. Bakanlık, yönetmeliğin uygulanması için il sağlık müdürlerini resmî bir yazı ile uyardı. Ayrıca özürlülerin sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını kolaylaştırmak için eğitim ve araştırma hastanelerinde özel poliklinik kurulması talimatı verildi. Poliklinik ve rehabilitasyon merkezlerinin, özürlü kişilerin özel durumları göz önünde tutularak çevresel ve mimari açıdan yeniden düzenlenmesi talep edildi.

Bakanlığın özürlüler için yaptığı çalışmayı takdirle karşıladığını belirten Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Abdullah Güven, polikliniklerin özürlülere göre dizayn edilmesi gerektiğini söyledi. Özürlülerin bakım ve tedavisi ile ilgili sağlık personeline de eğitim verilmesini isteyen Güven, "Bakanlığın bu uygulaması özürlü vatandaşlarımızın sağlık hizmetine daha kolay ulaşmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla bunu takdirle karşılıyoruz. Çünkü geçmişte bu konuda çok sıkıntı yaşadık." dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile devlet kurumlarında özürlülere yönelik duyarlılığın arttığına işaret eden Güven, temel insan hakkı olarak özürlülerin de her türlü hizmeti bir engel olmadan alması gerektiğini vurguladı. Özürlülerle ilgili ilk defa bir mevzuatın oluşturulduğunu kaydeden Güven şöyle devam etti: "Özürlüler adına sessiz bir devrim oldu. İlk defa bir yasa hazırlandı. Birçok yönetmelik çıkarıldı. Özürlüler konusuna yardım eksenli bir politika ile yaklaşmıyoruz. Bunu sosyal hak olarak görüyoruz. Dolayısıyla özürlü vatandaşlarımızın toplumun her katmanında yer alması gerekir. Eğitim ve sağlık hizmetlerinden hiçbir sıkın-tı yaşamadan faydalanmaları lazım."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber