TBMM, 'Türkçe'deki bozulmayı' araştıracak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Şubat 2007 22:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM, küresel ısınma ve Türkçe'deki bozulmayı araştıracak. Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine, CHP'nin 'küresel ısınma' ve 'Türkçe'deki bozulmaya' ilişkin, kendileri ve AK Parti'li milletvekillerinin verdiği önergelerin gündemin ön sıralarına alınarak, 13 Şubat Salı günü görüşülmesine ilişkin grup önerisi, TBMM Genel Kurulu'nda ele alındı.

Öneri üzerinde konuşan CHP Ankara Milletvekili Yakup Kepenek, BM ve İngiliz iktisatçının küresel ısınmayla ilişkin raporlarının gündemi işgal ettiğini belirterek, her iki raporun 'eğer önlem alınmazsa dünyayı bir felaketin beklediği' ortak noktasını taşıdığını kaydetti. Küresel ısınmada, enerjide kömür ve petrol kaynaklarının havada karbonmonoksit salınımına yol açmasının ilk sırada yer aldığını hatırlatan Kepenek, bunda tarım ve sanayinin de katkısı olduğunu anlattı. Gidişin tersine çevrilmemesi halinde deniz seviyesinin yükseleceği, su kaynaklarının kuruyacağı, tarım üretiminin zarar göreceğine işaret eden Kepenek, ''Küresel ısınmada da eşitlik yok. Çünkü yoksul ve gelişmemiş ülkeler, küresel ısınmadan daha olumsuz etkilenecek'' dedi.

Konuya, 'Çernobil faciasından sonra çayı yudumlayan bakan' tavrıyla yaklaşılmamasını isteyen Kepenek, hükümetin uluslararası gelişmeleri yakından izlemesi ve ulusal politikaları geliştirmesi gerektiğini kaydetti. Öneri lehinde söz alan CHP Tekirdağ Milletvekili Nuri Saygun, ''2070 yılında dünyanın durumunu'' başlıklı bir metin okudu. Seçim bölgesi olan Trakya'nın hızla susuzlaştığını belirten Saygun, ''Trakya bu hale geliyorsa, Türkiye bu kabusa doğru hızla gidiyor demektir'' dedi. Küresel ısınmadan Türkiye'nin de payını alacağını kaydeden Saygun, bunun senaryo değil, gerçek olduğunu vurguladı. ''Bir şeyler yapmak zorundayız'' diyen Saygun, hükümetin yaptığı çalışmalara Meclis'te kurulacak komisyonunun da katkıda bulunacağını söyledi.

Öneri aleyhine konuşan Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, gündemde çeşitli konularda yüzlerce genel görüşme ve araştırma önergesi olduğunu söyledi. Meclis'in 'kanun çıkarma makinesi' gibi çalıştığını, 5 yılda bin 100'den fazla yasa çıkarıldığını; bunun, geçmiş dönemlere göre yüksek bir sayı olduğunu ifade eden Sarıbaş, ancak kanun çıkarmakla ülke sorunlarının çözülmeyeceğinin görülmesi gerektiğini kaydetti.

Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz ise, küresel ısınma ve Türkçe'deki bozulmaya ilişkin araştırma önergelerini 13 Şubat Salı günü görüşmek istediklerini belirterek, Meclis'in bu önemli konulara el atarak araştırma başlatacağını bildirdi. Konuşmaların ardından CHP'nin grup önerisi, AK Parti milletvekillerinin desteğiyle kabul edildi. Buna göre, TBMM Genel Kurulu 13 Şubat Salı günü saat 15.00'te toplanarak önergelerin bitimine kadar, 14 Şubat Çarşamba ve 15 Şubat Perşembe günleri ise 14.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber