Üst kurul, pasaport ayrıntısını unuttu KKTC'den gelen 'cep'ler kara listede

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Şubat 2007 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonuna 'yılda 4 kez 1 tane getirebilme' kısıtlaması ilginç bir mağduriyete yol açıyor. Söz konusu cihazlar yurda sokulurken, pasaportlar gösterilerek kayıt altına alınıyor.

Ancak Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasındaki ziyaretlerde vize ve pasaport aranmadığı için, yavru vatandan getirilen cep telefonları birer birer 'kara listeye' düşüyor. 'Cep'leri kullanıma açılmayan bu durumdaki vatandaşlar Gümrük Müsteşarlığı ve Telekomünikasyon Kurumu'nu telefon yağmuruna tutarken, yetkililer çözüm arayışına girdi.

Söz konusu mağdurlardan Dr. Abdullah Gündoğan, "Nüfus cüzdanımla ve uçak biletimle ilgili yerlere başvurdum. Ancak benden pasapot bilgilerimi istediler. Fakat Kuzey Kıbrıs'a girişte Türk vatandaşlarından pasaport istenmiyor. Bunu anlatmama rağmen, 'Elimizden bir şey gelmiyor. Düzenleme böyle.' diyerek telefonumun kaydını yapmadılar. Şimdi telefonum kaçak sayılıyor." diye dert yanıyor. Cep telefonları yüksek vergiler yüzünden Türkiye'de diğer ülkelere nazaran daha pahalı. Bu yüzden yurtdışı seyahate çıkanlar dönüşlerinde en son modellerden getirebiliyordu. Ancak bunun bir çeşit örtülü bavul ticaretine dönüşmesi üzerine kısıtlamaya gidildi. Eğer getirilen telefon resmî müracaatla kayıt altına alınmazsa, operatörler görüşmeye açmıyor. Gümrük Müsteşarlığı ile Telekomünikasyon Kurumu (TK) arasında yapılan söz konusu düzenlemeye göre bir yolcu beraberinde yılda dört kez olmak üzere sadece 1 adet cep telefonu getirebiliyor. Uygulama, Ocak 2007'den itibaren yürürlüğe girdi.

Gümrük Müsteşarlığı, vergi kaybı ve haksız kazancı önlemek için son iki yıldır sınır kapılarında yeni düzenlemeye gidiyor. Bunlardan biri de 'hediyelik eşya' mevzuatı. Resmî verilere göre, yolcu beraberinde getirilerek kaydı yapılan 'hediyelik' cep telefonu miktarı bir yıl içinde 60 bin adede ulaştı. Bunun üzerine harekete geçen müsteşarlık, haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle cep telefonunun 'hediye' kapsamından çıkarılmasına karar verdi. Telekomünikasyon Kurumu ile varılan mutakabat sonucu yeni bir düzenlemeye gidildi. Artık bu sene başından itibaren yurtdışı yolculuğa çıkanlar 4 kez 1 adet 'cep' getirebiliyor. Eğer telefonun değeri 300 Euro'nun altındaysa gümrük muayene memuru tarafından markası, IMEI numarası, getiren şahsa ilişkin pasaport bilgilerinin yer aldığı bir tutanak tutuluyor. Telefonun açılması için bu tutanak, pasaport ve telefon ile birlikte TK'ya veya abone merkezlerine başvurmak şart.

Ziyaretçilerin 489 bini Türkiye'den

Gelir kaynağını turizmin oluşturduğu KKTC'ye gidenlerin çoğunluğunu Türkiye'den giden ziyaretçiler oluşturuyor. Resmî verilere göre 2005'te adaya gidenlerin sayısı 410 bin 496 iken 2006'da rakam yüzde 19 artarak 489 bin 333 olmuş. Yabancıların sayısı ise 151 bin 721'den 129 bin 882'ye gerilemiş. Otellerdeki gecelemelere bakıldığında ise toplamın yüzde 48'ini Türkiye'den gidenler oluşturuyor. İkinci sırada ise yüzde 38'le İngilizler geliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber