Sayım görevlilerine hırsız muamelesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2007 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bundan böyle tüm resmi işlemlerde ?Adrese Dayalı Nüfus Sayımı? bilgilerinin kullanılacak olması nedeniyle, sayıma katılmayanların gelecekte çok önemli sorunlarla karşılaşabilecekleri ve kamudan hizmet alamayacakları bildirildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Antalya Bölge Müdürü Abdi Öncel yaptığı açıklamada, Antalya, Burdur ve Isparta illerinde Adrese Dayalı Nüfus Sayımı'nın 1 Şubat tarihinde başladığını söyledi. Sayımda 2 bin 200 görevlinin çalıştığını belirten Öncel, sokağa çıkma yasağı uygulanmadan ?Adrese Dayalı Nüfus Sayımı? yapılması nedeniyle, ev ziyaretlerinin farklı zaman ve saatlerde gerçekleştirileceğini bildirdi. Sayım görevlilerinin, akşam saatlerinde ve hafta sonlarında ziyarette bulunduğunu anlatan Öncel, 'Hane Halkı Bilgi Formu'nun doldurulmasında, gerçeğe aykırı ikamet beyanında bulunanların tespit edilmesi ya da anketörlere bilgi vermeyenlere 5429 Sayılı TÜİK Yasası hükümlerine göre, 2 bin 367 YTL para cezası verileceğini kaydetti.

NÜFUS SAYIMINA KATILMAYANLARI ZOR GÜNLER BEKLİYOR

Önümüzdeki dönemlerde adrese dayalı tüm resmi işlem ve hizmetlerde, ?Adrese Dayalı Nüfus Sayımı?nda yer alan bilgilerin kullanılacağını ifade eden Öncel, vatandaşların mutlaka sayıma katılmalarını istedi. Öncel, şunları kaydetti:

?Adrese dayalı tüm resmi işlemlerde vatandaşların nüfus sayımında verdiği bilgiler geçerli olacak. Adrese Dayalı Nüfus Sayımına yazılmayanlar, gelecek günlerinde çok önemli sorunlarla karşı karşıya kalabilecek. Eğer bir emekli sayıma katılmamış ise emekli maaşını alamayacak, ölü kabul edilecek. Kamu hizmetlerinden yararlanamayacak.?

AYIM GÖREVLİLERİ ZORDA

Bu arada, sayım görevlilerin görevlerini yürütürken zaman zaman zor durumda kaldıkları da ortaya çıktı. Sayımın başlamasıyla birlikte görevliler vatandaşların çeşitli tepkileriyle karşı karşıya kaldı. Kimi sayım görevlisi anketörlerin bazı vatandaşlar tarafından, ?şüpheli kişi? olarak polise ihbar edildikleri, bazı görevlilerin de tacize uğradıkları iddia edildi

Sayım görevlileri, kimlik tanıtım belgelerinde 'Anketör' yazdığını, bu nedenle vatandaşlara nüfus sayımı yaptıklarını anlatamadıklarını, akşam saatlerinde girdikleri apartmanlarda vatandaşların tepkisiyle karşılaştıklarını, neden geldiklerini anlatıncaya kadar çok zorlandıklarını ifade ettiler. Bazı sayım görevlileri başlarından geçen ilginç olayları şöyle anlattılar:

?İlk kez Adrese Dayalı Nüfus Sayımı yapılması nedeniyle vatandaşlar bilgili değil. Kimlik belgelerinde (anketör) yazılması yüzünden vatandaşlar sayım yapmaya geldiğimize inanmıyor, bize tepki gösteriyorlar. Vatandaşlar (Akşam saatinde anket mi olur?) diye kapıyı suratımıza çarpıyor. Kimi vatandaşlar başkalarına olan kızgınlıklarını bizden çıkarmaya kalkışıyor.?

Bazı vatandaşların da kendilerini kapıdan satış elemanı, pazarlamacı sandıklarından yakınan anketörler, ?Kapıdan satışlardan bıkan veya dolandırılan vatandaşlar da bize tepki gösteriyor. Hatta bizi şikayet ediyorlar? dediler.

Anketörler, ?Bazı kadın sayım memuru arkadaşlarımız tacize uğradıklarını söylüyor. Bazı vatandaşlar da aksam saatlerinde hane ziyaretinde bulunduğumuzdan bizi hırsızlık veya başka suçların zanlısı sanarak, polise ihbar ediyorlar? diye konuştular.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber