Gençler internet kafeye neden gidiyor?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2007 19:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gençlerin internet kafelere niçin gittiği yapılan araştırmayla ortaya kondu. Gençlerin yüzde 65'inin sohbet ve oyun siteleri için kafeye giderken, çok çarpıcı gerçekler de gün yüzüne çıktı.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü'nün çocuk ve gençlerin internet kafeye gitme nedenleri, sıklıkları ve daha çok hangi sitelere girdiklerine yönelik yaptığı araştırmanın sonuçları açıklandı.

Araştırma sonucuna göre, gençlerin yüzde 65'inin sohbet ve oyun siteleri, yüzde 10'unun ise ödev yapmak için internet kafelere gittiği belirlendi. SAÜ Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kazım Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan araştırmanın Sakarya'da 420 denek üzerinde gerçekleştirildiğini söyledi. İnternet kafelere giden çocuk ve gençlerle yapılan anketlerin sonuçlarına değinen Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, şöyle dedi:

''Araştırmaya göre gençlerin yüzde 65'ı sohbet ve oyun sitelerine girmek amacıyla, yüzde 10'u ise ödev yapmak için internet kafelere gidiyor. Çıkan sonuçlara göre, çocuk ve gençler internet kafeleri daha çok eğlence amaçlı kullanıyor. Ankete katılanların yüzde 50'si hemen hemen her gün internet kafelere gittiklerini belirtirken, yüzde 80'i ise haftada en az bir kez mutlaka uğradığını söyledi.''

Deneklerin büyük çoğunluğunun evinde bilgisayar ve internet bağlantısı olmasına rağmen, internet kafelere gitmeyi tercih ettiğini, bunun nedeninin de aile baskısı olarak belirlediklerini kaydeden Yıldırım, ''Deneklerin buralarda daha rahat hareket ettikleri, sigara ve benzeri kötü alışkanlıklarını rahatça sürdürdükleri gözleniyor'' dedi.

''İNTERNET KAFELER AİLE İLİŞKİLERİNİ AZALTIYOR''

İnternet kafeler konusunda ailelerin tutumu ve aile ilişkilerinin ne yönde etkilendiği sorgulamasında, ortaya çıkan sonuçların ilginç ve düşündürücü olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, şunları belirtti: ''(İnternet kafelere gitmemi ailem olumlu karşılıyor ya da karışmıyor) diyenlerin oranı yüzde 78 iken, (olumsuz karşılıyor ya da gitmemi istemiyor) diyenlerin oranı ise sadece yüzde 20'lerde kalıyor. Aile ilişkilerini ne derece etkilediği konusuyla ilgili yapılan bir diğer sorgulamada ise (azaldı) diyenlerin oranı yüzde 37 gibi anlamlı bir çoğunluğu oluşturmakta.''

''GERÇEK HAYATTA SUÇ SAYILACAK EYLEMLER''

Araştırmanın, sohbet sitelerine girenlerin büyük çoğunluğunun takma ad kullandıkları ve daha çok karşı cinsle ilişki kurmak amacıyla bu sitelere girdikleri sonucunu ortaya çıkardığını dile getiren Yıldırım, ''Oyunlarda veya karşı cinsle kurulan ilişkilerde kazanma ve elde etme hırsının ağır basması nedeniyle zaman zaman küfürleşme, hakaret gibi gerçek hayatta suç sayılacak eylemlerin cezasız kalması ise internet kafeleri tercih etmenin bir diğer nedenini oluşturuyor'' dedi.

''ÇOCUKLAR VE GENÇLER OKULLARA ÇEKİLMELİ''

Araştırmada ortaya çıkan bir diğer noktanın ise internet kafeye gidenlerin büyük bir çoğunluğunun eğitim seviyesinin oldukça düşük olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, tesadüfen seçilen deneklerin yaklaşık yüzde 70'inin ilk veya ortaokul mezunu olduklarını ve daha çok ailelerinin eğitim seviyesinin düşük olduğunu kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Yıldırım, internetin çağımızın vazgeçilmez teknolojik bir gelişmesi olduğunu, bu teknolojiden herkesin yararlanması gerektiğini anlatarak, şöyle devam etti:

''Ancak internet kafelerin bu yarara olumsuz yöndeki etkilerine çok dikkat edilmelidir. İnternet kafelere olan bu ilgiyi azaltmak için özellikle eğitim ortamları çekici hale getirilmesi, okullarda sert disiplin kuralları yerine, daha esnek ve sevimli ortamlar yaratılmalıdır. Öte yandan okulların internet ağıyla donatılması sağlanmalı, böylelikle çocuk ve gençlerimiz internet kafelerden okullara çekilmelidir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber