Kreşi olan iş yerinin kölesi olurum

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2007 16:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kelly Uluslararası İnsan Kaynakları Şirketi'nin iş gücünün niteliği ve talepleri konusunda yaptığı araştırmaya göre, Türk ailelerin çocuklarına kaliteli bir bakım imkanı sunulduğu takdirde iş yerlerinde daha fazla mesai yapmaya razı olduğu anlaşıldı.

Türkiye'de çocuklu ebeveynlerin yüzde 74'ü, çocuklarına ilişkin endişe taşımadıkları durumlarda daha verimli olacaklarına inanıyor. Daha çok çalışabileceklerini söyleyenlerin büyük çoğunluğu iyi eğitim almış ve kariyerlerini sürdürmek isteyen kişilerden oluşuyor.

Binden fazlası Türkiye'de olmak üzere 28 ülkede 70 binden fazla kişiyle görüşülerek hazırlanan Kelly Global İşgücü Endeksi verileri, ebeveynlerin çocuk bakımı konusunda endişelerini ve beklentilerini ayrıntılı yansıtıyor. Veriler, iş yerlerinin kreş gibi sosyal bir imkanı sunmaları halinde elemanlarından daha yüksek verim elde edebileceklerini gösteriyor. Araştırmaya göre, dünyada çocuk bakımı konusunda en büyük sorunu yaşayanların sırasıyla Endonezya, İrlanda ve Türkiye'deki çalışanlar olduğu ortaya çıkıyor.

Türkiye'de ebeveynlerin yüzde 97'si çocuk bakımının önemli olduğunu düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 49'una göre uygun çocuk bakımının önündeki en büyük engel maliyet, ikinci sırada ise yüzde 25 ile hizmet kalitesi geliyor. Maliyet ve hizmet kalitesi konularında erkeklerin kadınlara göre daha endişeli oldukları görülüyor.

Kelly Türkiye Genel Müdürü Taylan Kovanlıkaya, "Yapılan araştırma, çalışan kesimin azımsanmayacak bir çoğunluğunun çocuklarının bakımı sorununu çözebildikleri taktirde daha üretken olabileceğini gösterdi" dedi. Araştırmaya göre, uygun çocuk bakımının yetersiz olması, çalışma hayatında kadınları erkeklerden daha çok kısıtlıyor. Kadınların yüzde 82'si, erkeklerin yüzde 71'i çocuklarının bakımına çözüm buldukları taktirde, işe başlayabileceklerini ve daha uzun süre çalışabileceklerini söylüyor. Araştırmanın ilginç bir sonucu da daha fazla çalışmaya hazır olanların yüzde 68'inin üniversite mezunu ve nitelikli bir işe sahip kişiler olması.

Taylan Kovanlıkaya, bu durumla ilgili olarak şöyle konuştu: "Çocuk bakımı sorununu çözmek, iş ve aile hayatını dengelemek isteyenler için çok zorlu bir konu. İş hayatına daha fazla zaman ayırmak isteyenlerin büyük çoğunluğu üniversite mezunu ve başarılı kariyerlere sahip kişiler. İşe döndüklerinde verimli olabilecek nitelikteler ve çok önemli bir kaynağı temsil ediyorlar. Eğitimlerine yatırım yapmış bu kişiler, çocuklarının bakımı konusuna çözüm bulamadıkları için ekonomiye katkı sağlayamıyorlar"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber