Diyanet 6 imamı geri çağırdı

DİYANET İşleri Başkanlığı, Almanya'da imamlık yapan ve Alman makamlarının FETÖ mensupları hakkında bilgi toplayarak casusluk yaptıkları iddialarına hedef olan 6 görevlisini Türkiye'ye geri çağırdı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 12 Şubat 2017 17:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Diyanet 6 imamı geri çağırdı

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın (DİB) bu konudaki kararı, Almanya'da faaliyet gösteren ve bu ülkedeki 900 dolayında camide verilen din hizmetlerinden sorumlu olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından bir açıklamayla duyuruldu. DİTİP bu faaliyetlerini Diyanet İşleri ile işbirliği içinde yürütüyor. DİTİP'in açıklamasında, imamlar konusunda yaşanan tartışmaların ortaya çıkmasından sonra Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bu iddiaların açıklığa kavuşturulmasının talep edildiği belirtilerek, şöyle denildi: "Diyanet İşleri başkanlığı gerekli inceleme ve değerlendirmeleri yapmış ve 'Esasen Avrupa ülkelerini ilgilendirmeyen bir yazı bağlamında bazı din görevlilerinin yetki aşımında bulunduğunun tespit edildiğini, Alman kamuoyunda Başkanlık ve din görevlilerine yönelik olumsuz algı oluşturulması ve kırk yıldır devam eden güven ve samimiyete dayalı ilişkilerin zedelenmemesi için bu din görevlilerinin Almanya'daki görevlerine son verilmesini' uygun görmüştür."

DİTİB'in casusluk yaptığına dair kanıt yok

YETKİ AŞIMI KANITLANDI

Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri de bir casusluk faaliyetinin söz konusu olmadığını, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti İçişleri Bakanlığı'nın da bu yönde görüş bildirdiğini, bununla birlikte imamlar açısından bir yetki aşımının bulunduğunu belirttiler. Başkanlık'tan bir yetkili Hürriyet'e "Bu bölgede görev yapan 6 imamın Diyanet'in bir talimatı olmamasına rağmen FETÖ'ye mensup olduğu iddia edilen bazı kişilere yönelik Başkanlığa bilgi göndermesi nedeniyle bir yetki aşımı bulunuyor. Bu kişilere Diyanet'ten gönderilen matbu bir form bulunmaması nedeniyle olayın yetki aşımı olduğu kanıtlandı. Almanya'daki diplomatik hassasiyetler gözönüne alınarak bu 6 imam Türkiye'ye geri çağırıldı" dedi. Bu arada, Almanya'nın kamu yayıncısı Deutsche Welle'nin (DW) Türkçe servisi, dün bu konuda verdiği haberde Türkiye'nin Düsseldorf'taki Din Hizmetleri Ataşesi Ramazan Ilıkkan'ın da bu olay çerçevesinde Ankara'ya geri çağırıldığının konuşulduğunu bildirdi. Ancak DW'nin haberine göre, üst düzey Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilisi, "Herhangi bir din ataşesini de geri çekmedik. Ramazan Ilıkkan'ın görevi doldu, Ankara yakınlarında müftü olarak görevini sürdürüyor" diye konuştu.

Meltem ÖZGENÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber