Türk Telekom yeni tarifenin avantajını SMS'le anlatacak

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 10 Şubat 2007 10:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom, yeni tarifeleri ile ilgili bilgilendirme çalışmalarına başlıyor. 3 bin 500 bayinin yanı sıra 500 bin Telekom abonesi de cep telefonlarına gönderilecek kısa mesajla yeni tarifeler hakkında bilgilendirilecek. Ve 500 bin abonenin standart hatta geçmesi sağlanacak.

Türk Telekom, 1 Mart'tan itibaren devreye girecek olan yeni tarifelerde tüketicinin en doğru seçimi yapabilmesi için bilgilendirme atağına geçiyor. 500 bin Türk Telekom abonesi cep telefonlarına gönderilecek olan kısa mesaj ile bilgilendirilecek. Bilgilendirme çalışmaları kapsamında abonelerle birebir görüşmeler bile yapılacak. Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkanı Paul Doany, abonelerin yeni uygulamanın avantajlarını kullanabilmesi için çalışma başlattıklarını söyledi.

Yeni fiyat tarifeleri ile ilgili eleştirilere maruz kaldıklarını belirten Doany, "Alternatif operatörlerin, Uzak Mesafeli Telefon Hizmetleri'nde payı yüzde 40 düzeyinde. Biz onların elindeki müşterileri almıyoruz. Türkiye'de uluslararası telefon trafiği Avrupa'nın üçte biri düzeyinde. Biz tarifelerimizi düşürerek trafiğin ve aramaların artmasını sağlamaya çalışıyoruz. Fiyatlar yüksek olduğu için insanlar arama yapmıyor. Biz pazarı büyütmek istiyoruz" dedi.

Doany, yeni tarifelerden elde edecekleri gelirin TELKODER'in açıkladığı gibi 900 milyon dolara yakın değil, müşterinin konuşma alışkanlıklarına göre 150 ile 250 milyon YTL arasında olmasını beklediklerini söyledi.

Yüzde 20 değer kaybedecektik

Fiyat dengelemesi yapılmadığı için Türk Telekom'un geçen yıl 550 milyon YTL gelir kaybı olduğunu da belirten Doaney, bu yüzden fiyat dengelemesi yapmak zorunda kaldıklarını aksi taktirde yüzde 45'i halka açık olan şirketin yüzde 20 oranında değer kaybedebileceğini söyledi. Yeni tarifelerin enflasyonu artırmasının söz konusu olmadığına da değinen Doany, şöyle devam etti: "Tarifeler enflasyon açısından da kabul edilebilir düzeyde artırıldı. Rekabette fiyatlar, enflasyona göre değil toplam maliyete göre artırılır. Hala maliyetlerimiz tarifelerin üzerinde. Serbest telekom operatörleri önceden kolay rekabet ediyordu. Şimdi ise bu durumun değişti. Şimdi en fazla yüzde 10 daha ucuzum ya da aynı fiyattayım diyerek rekabet edecekler."

Türk Telekom Yönetim Kurulu Murahhas Azası ve İcra Kurulu Üyesi Metin Ercan ise vatandaşa en doğru tarifenin hangisi olduğunu birebir anlatacaklarını söyleyerek, "Biz 'milleti uyandırmayalım, daha fazla kazanalım' anlayışından kaçacağız" dedi. 500 bin kişiyi standart hatta geçirmeye çalışacaklarını anlatan Ercan, insanlara görecekleri zararı anlatarak tüketiciyi korumaya çalışacaklarını ifade etti.

Türk Telekom'un Türkiye ekonomisinin en temel taşlarından biri olduğunu belirten Ercan, şirketin toparlanamaması durumunda bir anda çökebileceğini söyledi. Ercan şöyle konuştu: "Bu sene iyiyiz, seneye de iyi olacağız. Ama toparlamazsak, dağ gibiyken bir anda güm diye gidebiliriz. Dünyanın büyük operatötlerinin başına da bu geliyor. Bu yüzden iki üç sene sonra da iyi durumda olmalıyız. Bu sene yine açık ara birinci olacağız. Bizim korkumuz yok ama hakkımızı korumak zorundayız. Belden aşağı vurma olunca biz de kendimizi koruyoruz. Biz adamı öldürmek için hamle yapmıyoruz. Önceden rahat bir ortamda para kazanıyorlardı, şimdi sıkışıyorlar."

Doany, 2007'nin Türk Telekom için yatırım yılı olacağını söyledi. Bu yıl 1.3 milyar YTL yatırım yapacaklarını açıklayan Paul Doaney, diğer firmaların ise yatırım yapmadan telekomun üzerinden gelir elde etmeye çalıştıklarını söyledi. 2007 esas amaçlarının kar elde etmek istemediğini dile getiren Doany, "Hedefimiz 2006'daki gelir seviyemize ulaşmak" dedi. Öte yandan Doany, ADSL'de bu yıl önemli oranda indirime gidileceğini de açıkladı.

TELKODER Telekom'u mahkemeye vermişti

Türk Telekom'un yeni tarifeleriyle vatandaşın cebinden fazladan 965 milyon dolar çıkacağını açıklayan Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder), Türk Telekom'un yeni tarifelerini, yıkıcı fiyat politikası uyguladığı gerekçesiyle 2 hafta önce mahkemeye vermişti. Telkoder, Telekomünikasyon Kurumu'nun (TK) yeni fiyatları tepkilere rağmen onayladığını, yeni düzenlemenin de rekabeti öldürmeye yönelik olduğunu savunuyor.

Türk Telekom, geçen hafta Telekomünikasyon Kurumu'ndan gerekli izinlerin çıkmamasından dolayı ertelediği yeni ücret tarifesini dün açıkladı. Türk Telekom'un 1 Mart 2007 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni fiyat tarifesine göre, şehirlerarası, uluslararası ve GSM aramalarında fiyat indirimine gidilirken, şehiriçi ve sabit ücrete zam yapıldı. Yeni tarifeyle, şehirlerarasında yapılan telefon konuşmaları da şehiriçi tarifeden ücretlendirilecek.

Telekom'un en çok talep gören StandartHATT paketinin yeni tarifesine göre sabit ücret 10.2 YTL'den 12.6 YTL'ye, şehiriçi görüşmeler 6.4 YKr'den, 8.1 YKr'ye çıkarken, şehirlerarası görüşmelerin dakikası 17,5 YKr'den 8,1 YKr'ye, GSM ile konuşmanın dakikası 39.7 YKr'den 33.7 YKr'ye, uluslararası görüşmelerin fiyatı 24.4 YKr'den 10.6 YKr'ye indi.

Türk Telekom yeni düzenleme ile gece görüşmelerini ve uzak mesafe konuşmalarının süresini artırmayı hedefliyor. Türk Telekom yeni tarifelerde StandartHATT sahiplerine, sabit ücretteki artışı karşılamaya yönelik ve aylık değeri 8,1 YTL'yi bulan 100 gece kontörü veriyor. Aynı şekilde HesaplıHATT kullanıcılarının 100 ücretsiz kontörü ise gece kullanımına kaydırılarak ilave 60 gece kontörü ile toplam değeri 18,9 YTL'yi bulan konuşma imkânı sunulacak. Gece kontörleri 22.00'den 07.00'ye kadar geçerli olacak. Bu saatler arasında bir kontör bir dakikalık konuşmaya, şehirlerarası konuşmalarda ise 20 saniyeye denk geliyor. Ayrıca 23.00'ten sonra şehiriçi konuşmalarda bir kontör 2 dakikalık görüşme süresine eşit oluyor. Türk Telekom sunduğu bu ücretsiz kontörler ile müşterilere sabit ücret ve şehiriçi aramalarda yapılan gerekli yapısal artışları dengeleme imkânı sağlanacak. Diğer taraftan dakikası 10.6 YKr'ye kadar düşen yeni tarife ile uzaktaki akrabanın "sen kapat ben ararım" demesi tarih olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber