Memurlarını da içeren yeni bir sosyla güvenlik reformu...

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 10 Şubat 2007 09:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi'nin kararı sonrasında yürütmesi 6 ay durdurulan sosyal güvenlik reformunda, "Yeni bir reform çalışması gündeme gelebilir mi" sorusu tartışılıyor. Anayasa Mahkemesi'nden gelen iptal kararları çerçevesinde atılacak adımlar üzerinde çalışan bürokratlar, olası düzenlemelerin ciddi bir kaynak gerektirdiğini belirtiyor. Reformun bir kez daha 6 aylığına ertelenebileceğini ifade eden kaynaklar, bundan sonraki süreçte tüm sosyal güvenlik düzenlemesinin sil baştan ele alınabileceğine dikkat çekiyor.

Anayasa Mahkemesi'nin, sosyal güvenlik reformunun devlet memurlarıyla ilgili düzenlemelerini anayasaya aykırılık nedeniyle iptal etmesinin ardından başlatılan çalışmalar sürüyor. Yapılan ilk tespitlerden biri ise Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçeleri dikkate alınarak yapılacak yeni bir düzenlemenin sosyal güvenlik reformunda ciddi kaynak sıkıntısına neden olacağı. Bunun da reformun yapılış nedenini ortadan kaldırdığını vurgulayan kaynaklar, devlet memurlarını da içeren yeni bir sosyal güvenlik düzenlemesinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.

Memurun dışarıda kalması ayrımcılığa neden olur

Bilgi veren bir yetkili, memurlar dışarıda bırakılarak yapılacak reformun da çalışanlar arasında ayrımcılığa neden olacağını belirtirken tamamen gözden geçirmenin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Bu kapsamda yeni bir reformun gündeme gelmesinin de şaşırtıcı olmaması gerektiğini kaydeden yetkili, şu anda tüm önerilerin tartışıldığını ve en kısa zamanda gereken kararın alınacağını kaydetti.

Kaynaklar, sosyal güvenlik reformunda yeni bir ertelemenin ise kaçınılmaz olduğunu belirtiyor. 6 aylık ertelemenin yapılacak düzenlemeler için yeterli olmadığını kaydeden kaynaklar, şubat ayına gelinmesine karşın henüz izlenecek yolun dahi belli olmadığına dikkat çekiyor. Bu nedenle reformun yürürlüğe giriş tarihinde yeni bir ertelemenin olması kaçınılmaz olarak gösteriliyor. Devlet Bakanı Ali Babacan da geçen günlerde yaptığı açıklamalarda sosyal güvenlik reformunda yeni bir ertelemenin gündeme gelebileceği sinyalini vermişti. Babacan, bazı maddelerde uzlaşı olmaması durumunda kısmen de olsa yeni bir ertelemenin sürpriz sayılmaması gerektiğini söylemişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber