Sahte doktorlu dolandırıcı çetesi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Şubat 2007 16:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Balıkesir polisi, yaşlı ve hasta vatandaşları, kendilerini Sağlık Bakanlığı görevlisi olarak tanıtıp promosyonlu satışlarla dolandırdıkları ileri sürülen şebekeyi operasyonla çökertti.

Aralarında sahte doktorun da bulunduğu şebekenin elebaşısı ile 7'si bayan toplam 25 şüpheli adli makamlara teslim edildi.

Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, il merkezi ve ilçelerde, "Sağlık Bakanlığı'ndan geldiklerini, koruyucu hekimlik faaliyetlerini yürüttüklerini" söyleyen şüpheli şahısların özellikle yaşlı ve hasta vatandaşları hedef alarak çok sayıda dolandırıcılık olaylarını gerçekleştirdiği, ayrıca, hediyeli çekilişle mutfak eşyası veya masaj aletlerini hileli yollarla sattıkları yolunda şikayetlerin artması üzerine geniş kapsamlı çalışma başlatan polis, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla operasyon gerçekleştirdi.

Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerinin çalışması sonucu kimlikleri tespit edilen, kendini doktor olarak tanıtan M.S., şebekenin elebaşısı olduğu bildirilen T.Ç. ile T.T., A.Ö., E.Ç., C.Ç., N.A., A.A., A.U., M.Ç., M.Ö., M.Ö., H.A., M.Ç., A.Ç., T.Ç., D.Ç., N.K., S.G., İ.Ç., M.Ç., C.D., S.T., N.İ., M.Ç., İ.Ö. ve F.A. isimli 7'si bayan toplam 26 kişi, önceden belirlenen hedeflere yapılan eş zamanlı operasyonlarda yakalandı. 2 şüpheli de Ankara'da benzer olaylardan dolayı suçüstü yakalanarak cezaevine konuldu. Ayrıca, yakalanan şahısların kullandığı değişik marka ve modellerde toplam 8 adet araca da savcılık talimatıyla el konuldu.

Adı geçen şahısların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda değişik şirketler adına düzenlenmiş çok sayıda çek, senet, satış sözleşmeleri, fatura, irsaliye gibi evraklar ele geçirildi. Operasyonel çalışmaların devamında ise bu grup tarafından kurulan paravan şirketlerle faaliyetlerini sürdürdükleri belirlendi.

Paravan şirketler üzerinden vatandaşlarla yapılan alışveriş veya çeşitli nedenlerle ihtilafa düşmeleri halinde ya da maliyeden kaynaklanan herhangi bir sorunla karşılaştıklarında şirketlerinin ticari faaliyetine son vererek kapattıkları, aynı adreste gurubun bir başka elamanının adına başka bir isim altında yeniden şirket kurarak eylemlerine devam ettikleri, bu şekilde birçok şirket kurup kapattıkları, bunların yerine başka isimlerle yeni şirketleri faaliyete geçirdikleri tespit edildi.

Şebekenin ilk dönemlerde taktik olarak mutfak eşyası pazarladıkları, başta köyler olmak üzere gittikleri bölgelerde vatandaşlara eşya kurası çektirerek, "Size hediye çıktı" bahanesiyle satış yaptıkları, bu hediyenin alınması için bir mal satın almasının şart olduğunu belirtilerek bazı mutfak eşyalarını piyasanın üzerinde fahiş fiyatlarla vatandaşlara sattıkları bildirildi.

Birçoğu akraba olan şüphelilerin, ilerleyen dönemlerde sağlık malzemeleri, masaj aletleri ve bazı medikal cihazların pazarlama işine girdikleri, bu tür cihazlarda kar marjının çok yüksek olduğu ve sağlık konusunda daha hassas olan vatandaşların bu cihazları satın alma konusunda daha fazla ilgi gösterdikleri tespitini yaparak bu alanda faaliyetlerini sürdürdükleri anlaşıldı. Polis, grubun her türlü dolandırıcılık ve hırsızlık olaylarında vatandaşların iyi niyetini ve temiz düşünce yapısını istismar ederek birçok taktikler kullanarak büyük miktarlarda maddi gelir ve haksız kazanç elde ettiklerinin belirlendiğini kaydetti.

ŞEBEKENİN TAKTİKLERİ

Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, şebekenin aynı yöntemlerle 50 ilde aynı şekilde dolandırıcılık suçu işlediğini açıkladı. Kapıdan dolandırıcılık şebekesinin kullandığı taktikleri belirleyen polis, vatandaşları bu hususlarda çok daha dikkatli hareket etmeleri için uyardı. Grubun dolandırıcılık yaparken kullandığı yöntemler ise şunlar:

"Yüksek fiyatla satış; vatandaşlara piyasa fiyatının çok üzerinde olan sağlık ve mutfak eşyası satmak.

Hileli satış; çekiliş bahanesi veya satılan fiyatın fazlası rakamlar yazmak suretiyle bazen ücretini peşin aldıkları mallarla ilgili olarak vatandaşlara senet imzalattırdıkları, taksitle yapılan satışlar sonrası aynı bölgelere tahsilat ekipleri göndererek, 'Alışveriş yaptığınız şirket kapanıyor, senetler icraya verilebilir veya başkalarının eline geçebilir' gibi bahanelerle taksitli olarak yaptıkları satışların parasını peşin olarak aldıkları belirlendi.

Dolandırcılık; satış için gittikleri adreslerde, Sağlık Bakanlığından geldiklerini, doktor olduklarını ve Koruyucu Aile Hekimliği yaptıklarını, yaşlı ve hasta olan vatandaşlara sağlık karnelerini kontrol edeceklerini söyledikten sonra geçmiş dönemde karneye devletin ödemediği ilaçların yazıldığını, bu ilaç parasının devlete ödenmesi gerektiği gibi senaryolar üreterek vatandaşları dolandırdıkları ve para veya değerli ziynet eşyalarını aldıkları anlaşıldı. Hırsızlık; şahısların değişik amaçlarla gittikleri evlerde açıkta gördükleri para ve ziynet eşyalarını çaldıkları belirtildi.

Hukuki prosedürü kullanarak dolandırıcılık; vatandaşlarla yaptıkları alış veriş sırasında imzalattırdıkları veya bir kısmı ödenmeyen senetleri anlaştıkları bir avukata belli para karşılığı sattıkları, avukatın da senet sahiplerine ihbarname göndererek 'haklarında yasal ve icrai işlem başlatılacağı' ikazı üzerine icra takibinden ve borçlardan daha fazla para ödemekten çekinen vatandaşların avukatla anlaşma yoluna giderek peşin ödeme yaptıkları ve senetlerini geri aldıkları tespit edildi."

Yakalanan suç şebekesinin Balıkesir merkez, ilçe ve köyler ile çevre illerden başka daha birçok ilde bu tür faaliyetlerini uzun zamandır sürdükleri ortaya çıktı. Son dönemde il merkezinde 39, ilçeler ile Bilecik, Isparta, Çanakkale ve Ankara İllerinde 100'den fazla olaya karıştıkları, şüphelilere ait ev ve iş yerinde elde edilen senet, satdfdkları, bu hediyenin alınması için bir mal satın almasınış sözleşmeleri vb. evraklarla müştekilere yaptırılan canlı ve fotoğraf teşhislerinden tespit edildiği bildirildi. Bu şüpheliler ve kurmuş oldukları işyerleri hakkında Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı'na son 2 yıl içinde 28 kişinin dolandırıldığı gerekçesiyle müracaat ettiği, ancak, şahıslar hakkında delil yetersizliği sebebiyle takipsizlik kararı verildiği kaydedildi.

Çok sayıda kişinin de savcılık ve emniyete gitmeden tüketici derneklerine müracaat ederek bu şahıslar ve şirketlerin adını vererek şikayetçi olduğu, son 2 yılda Balıkesir Tüketiciyi Koruma Derneği'ne 141 kişinin başvuruda bulunduğu öğrenildi. Adı geçen şahısların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda ele geçen evrakların incelenmesinde son 6 ayda içerisinde yapmış oldukları toplam bin 39 adet fatura edilmemiş satış sözleşmelerinin toplam mali değerinin 300 bin YTL olduğu, rakamın şebekenin kazandığı para miktarı bakımından dikkat çekici olduğu vurgulandı.

MALİYEDEN PARAVAN ŞİRKETLERE İNCELEME

Önceki dönemlerde tüketici derneklerine veya Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan şikayetlerle ilgili hukuki boşluklardan istifade ederek yaptıkları dolandırıcılık olaylarını "ticari ihtilaf" gibi göstermeye çalışan şebeke elemanlarıyla ilgili yapılan çalışmalarda kimlikleri belirlenen 2 şüphelinin daha önce Ankara'da benzer dolandırırcılık ve hırsızlık olaylarından yakalanıp tutuklandıkları bildirildi.

Balıkesir'de yürütülen operasyonel çalışmalarda yakalanan 26 şüpheliden 1'i ifadesinden sonra savcılık talimatıyla serbest bırakılırken, 18 erkek ve 7 bayan toplam 25 şüpheli ise, "Suç işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak, Nitelikli dolandırıcılık ve Hırsızlık" suçlarından adli makamlara teslim edildi.

Elleri kelepçeli olan şüphelilerin adliyeye sevkleri sırasında geniş güvenlik önlemleri alındı. Bu arada, şüpheliler tarafından kurulan bir süre faaliyet yürüttükten sonra kapatılan veya halen faaliyetine devam eden şirketlerin ticari faaliyetleriyle ele geçen satış sözleşmesi, çek, senet, fatura gibi her türlü ticari evraklarla ilgili olarak da Balıkesir Vergi Diresi Başkanlığı'nca da mali yönden inceleme ve araştırma başlatıldığı bildirildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber