Bütçeyi delen 'sağlık'ta alacak ve fatura kavgası

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 11 Şubat 2007 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen yıl sağlık harcamaları ödeneği 1.3 milyar YTL aşarak denk bütçeyi 'delen' faktörlerin başında geldiği halde, özel hastaneler ile sosyal güvenlik kuruluşları arasında alacak ve hatalı fatura kavgası sürüyor. Türkiye genelindeki 300 özel hastaneyi bünyesinde barındıran Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD), sosyal güvenlik kurumlarından şu ana kadar 500 milyon YTL civarında alacakları doğduğunu savunurken, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nı tek çatı altında toplayan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2006 yılı sonu itibarıyla sadece SSK'nın 31 milyon YTL ve Emekli Sandığı'nın 60 milyon YTL vadesi geçmiş borcu olduğunu bildirdi.

FATURALAR ÖDENMİYOR

İki taraf arasındaki diğer önemli bir sorun ise tartışmalı faturalar. Kamu hastalarının tedavi masraflarını kapsayan faturaların birçoğunu hatalı bulan sosyal güvenlik kuruluşlarının bunları ödemek istememesi, özel hastaneleri isyan ettiriyor. OHSAD Genel Sekreteri Yaşar Yıldırım, alacağı tahsil edemeyen 15-20 özel hastanenin kapanma noktasına geldiğini söyledi. Özel hastanelerin SSK ve Bağ-Kur hastalarından aldıkları fark ücretinin 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek Genel Sağlık Sigortası Yasası ile ortadan kaldırıldığına işaret eden Yıldırım, bu durumda özel hastanelerin artık SSK'lı hastalara bakmayacağını vurguladı. Yıldırım, hastalardan aldığı fark ücretinin kesilmesi halinde özel hastanelerin sözleşmelerini yenilemeyeceğini kaydetti.

'BÜYÜK KESİNTİ VAR'

Çorlu'daki Vatan Hastanesi Başhekimi Fırat Dayanıklı, faturalardan büyük kesinti yapıldığını ve gerekçesinin açıklanmadığını söyledi. Avrasya Hospital Başkanı Hüseyin Urlu ise sistemin hastalardan fark ücreti alınması üzerine kurulması gerektiğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber