Tek çatı, sadece personelini sevindirdi: Ek ödeme yönetmeliği, üst düzeyde bir eşitlik sağladı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 12 Şubat 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur, 20 Mayıs 2006 tarihinde çıkarılan 5502 sayılı yasayla Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) adı altında birleştirildi. Tek çatı olarak isimlendirilen bu kuruma bağlı sigortalıların emeklilik ve sağlık hakları ise, en alt düzeyde, yani "yoksullukta" eşitlenmeye çalışıldı. En alt düzeyde eşitliği sağlayan ve 1 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun bazı hükümleri, özellikle memurlar yönünden Anayasa Mahkemesi'nce iptal edildi. AKP hükümeti de, yasanın uygulanmasını 1 Temmuz 2007 tarihine erteledi.

Üç kurum için norm ve standart birliği "yoksullukta eşitlenmeye" çalışılırken SGK'da çalışan 25 bin personel açısından farklı bir gelişme oldu. Bu tek çatı kurumunda çalışanların ek ödemelerini düzenleyen yönetmelik, en üst düzeyde bir eşitlik sağlamayı öngördü. 25 bin kişiye yaklaşık bir maaşı tutarında ek bir ödeme sağlanırken özellikle Emekli Sandığı'ndaki düzey dikkate alındı.

Konu hakkında bilgi veren SGK Yönetim Kurulu Üyesi ve KESK temsilcisi Hasan Hayır, şunları söyledi:

"Kurum personelinin ek ödeme usul ve esaslarını belirleyen bir yönetmelik hazırladık. Bu yönetmeliği hazırlarken hangi kurumda en üst düzeyde bir uygulama söz konusu ise onu baz aldık. Belli bir ilave puan söz konusu. Burada sınıf ve dereceye göre kimi zaman Emekli Sandığı, kimi zaman da SSK düzeyi emsal alındı. Aşağı yukarı herkese her ay bir aylık maaşına yakın ek bir ödeme imkânı sağlandı."

İkramiyede yeni düzenleme

SGK'da çalışanların 17 bin 679'u SSK, 2 bin 770'i Emekli Sandığı ve 4 bin 616 bini de Bağ - Kur bünyesinde görev yapıyor. Bu kurumda çalışanların ikramiyelerine ilişkin de bir düzenleme yapıldı.

Uyarı ve kınama cezası alanların ikramiyelerinden kesinti yapılıyordu, yeni düzenleme ile bu kesinti olmayacak. Bu arada KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Mustafa Çınar, ek ödeme ile ilgili yönetmeliği genelde olumlu bulmakla birlikte aynı kurumda aynı işi yapan idari hızmetler sınıfı çalışanı ile sağlık hizmetleri çalışanları arasında farklı artış yapılmasını eleştirdi.

Öte yandan iptal edilen sosyal güvenlik yasası ile ilgili olarak Emek Platformu'nda alternatif bir çalışma yapılmıyor. Sendikalar "ertelemenin üstüne yatmış" gözüküyor. Hükümette de, yasayı seçim sonrasına bırakma gibi bir eğilim söz konusu. TİSK ise, bir rapor hazırlığında.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber