İş bulamayan üniversite mezununun son umudu meslek kursları oldu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Şubat 2007 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yerel yönetimler tarafından açılan meslek edindirme kursları, üniversite mezunları için umut kapısı oldu. Fakülte diplomalı binlerce genç, eğitim aldıkları dalda iş bulamayınca, garantili iş imkanı sunan kurslara akın etmeye başladı.

Belediyelerin açtığı meslek edindirme kurslarında sanayide kullanılan aletlerden yabancı dile kadar pek çok konuda eğitim ve sertifika veriliyor.

Son iki yılda çıraklık kurslarına katılan 7 bin üniversite mezunu, aldıkları sertifikayla kalıcı iş sahibi oldu. 3 yıl önce kursiyer yetersizliği sebebiyle kapasiteleri yüzde 10'a kadar inen bazı kurslar şimdilerde yüzde 90'lara varan doluluk oranları ile eğitim veriyor. Üniversite mezunu gençlerin talepleri doğrultusunda kurs açmaya başlayan 65 il, 420 ilçe ve 900'e yakın belde belediyesi, artan ilgi karşısında kurs sürelerini de 6 aydan 4 aya indirdi. Diplomalı kursiyerler, meslek edindirme kurslarında, yılda 4 dönemde 210 branşta eğitim görüyor. Geçen yılın şubat ayından bugüne kadar kurslara katılan diplomalı kursiyerlerde yüzde 40 oranında artış kaydedildi. 30 ilçe ve 198 merkezde kurs açan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kursları'nın (İSMEK) 98 branşta düzenleyeceği kursa bu yıl 220 bin başvuru yapıldı. Ancak bunların 155 bini kaydedildi. Geçen yılki kurslara katılanlar içinde lisans eğitimi almış olanlar yüzde 11'lik orana sahipken, bu yıl oran yüzde 12'ye çıktı. Yüzde 1 dilime sahip 2 yıllık yüksekokul mezunlarının oranı da yüzde 4'e yükseldi. Açtığı meslek kursu yoğun ilgi gören iller arasında Konya da var. Bu sene 4 bin gencin yabancı dil kursu göreceği Büyükşehir Belediyesi'nin kurs merkezi KONMEK'in kapısını çalanların yüzde 45'ini üniversite mezunları oluşturuyor. Son 3 yılda açtıkları kurslarda 13 bin gence meslek bilgisi verdiklerini söyleyen merkezin halkla ilişkiler daire başkanı Sadettin Küçük, "Şimdi 82 branşta kurs açmaya hazırlanıyoruz. 7 bin başvuru geldi. Başvuranların yüzde 50'si üniversite mezunu." bilgisini verdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi, 7 meslek edindirme merkezinde (ASMEK) 55 branşta eğitim veriyor. Martta başlayacak kurslar için 10 bin kişinin kaydı yapıldı. ASMEK Eğitim Şube Müdürü Nihat Durmaz, müracaat edenlerin 990'ının üniversite mezunu olduğunu kaydetti. Samsun'un Gazi Belediyesi'nin meslek edindirme kursları GAMEK'e devam eden 150 diplomalı, iş sahibi oldu.

Sertifika aldı, işe girdi

İşsizlerle işvereni buluşturmayı amaçlayan kamu kurumu İş-Kur'un Samsun İl Müdürü Tahsin Bayar'a göre son dönemlerde 'meslek sertifikası', iş sahibi olmak için büyük önem kazanmaya başladı. Artık şirketlerin çalıştırmak için sertifikalı kişileri tercih ettiklerini ifade eden Bayar, "Sertifikasyon, kişi kariyerinin başındaysa daha bilinçli hale gelmesine, profesyonel ise uzmanlığında daha yetkin bir biçimde ilerleme yapmasına imkân tanıyor. Ayrıca sertifikalandırma özellikle Avrupa Birliği sürecinde daha da önemli hale gelecek." değerlendirmesinde bulundu. Samsun Gazi Belediyesi'nin kaynakçılık kursuna katılarak sertifika alan işletme fakültesi mezunu Ali Demir, uzun süre aradığı işi bu sayede bulan üniversite mezunlarından birisi. Demir, "Şu an özel bir şirkette atölye şefliği yapıyorum. İşe kaynakçı olarak başladım. Önceleri gururuma yediremedim. Artık her yönden çok rahat bir işe sahibim." şeklinde konuştu. Bir diğer örnek ise Gazi Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Bölümü mezunu Yeliz Balcı. Konfeksiyon kursuna devam eden Balcı'ya göre iş sahibi olmak isteyen herkes bu kurslara katılmalı. Balcı, "Diploma ile iş bulmak çok zor. Çünkü patronlar diplomalı kişi değil, kalifiye eleman arıyor. Çalıştıracak kişileri gazetelere ilan vererek değil, bu kurslarla irtibata geçerek alıyor. Onun için bu çıraklık kursları, herkes için velinimet değerinde. Kıymeti bilinmeli." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber