Devlet'e e-imza'dan büyük gelir

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 13 Şubat 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektronik ortamda yapılan işlemlerin ispatı için e-imza kullanılmasının önemine dikkat çeken Sentim Kamu Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Nalçacı 5.2 milyon YTL'lik e-imzadan elde edilen geliri açıkladı.

Elektronik ortamda yapılan işlemlerin ispatı için e-imza kullanılmasının önemine dikkat çeken Sentim Kamu Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Nalçacı, sundukları teknolojik çözümlerin e-imza ile uyumlu olduğunu söyledi.

Sentim AŞ bünyesinde yer alan ve bilişim sektöründe özellikle kamu kurumlarına bilgi teknolojileri çözümleri üreten Sentim Kamu'nun Genel Müdür Yardımcısı Cüneyt Nalçacı, elektronik-imza (e-imza) kullanılmamasının hukuki dayanaktan yoksun olmadığını söyledi. Nalçacı buna rağmen, e-imza kullanımının işlemleri daha sağlıklı hale getirdiğini ifade etti. Elektronik ortamda yapılan işlemlerin ispat edilmesi noktasında e-imzanın çok önemli bir araç olduğunu belirten Nalçacı, bu yöntem sayesinde, bilgilerin başkalarınca değiştirilemediğini ifade etti. Nalçacı, e-imza kullanıldığında işlemlerin kolaylaşacağını ve kişinin kimlik bilgilerini ispatlayabileceğini kaydetti.

Nalçacı, e-imzanın taklit edilemez ve değiştirilemez olduğunu belirterek bunun işin ispatı açısından önemli olduğunu belirtti. Nalçacı, e-imza kullanılmayınca işlerin daha da zorlaşabileceğini kaydederek "Satın aldığınız bir şeyi ispat etmeniz için, banka havalelerini ispatınız zorlanabilir" diye konuştu. Nalçacı, kendilerinin sundukları teknoloji çözümlerinin e-imza ile uyumlu olduğunu ve kendilerinin de bunu projelerinde kullandıklarını ifade etti.

Kamu her personele e-imzayı sağlamalı

Nalçacı, kamu kurum ve kuruluşlarının birbirleri ile yaptıkları işlemlerde e-imza kullanılmasının büyük önemi olduğunu ancak bunun için her kuruluşun bu sistemi oluşturması gerektiğini belirtti. Nalçacı, "Elektronik ortamda yaptığımız işlemlerde ya da satın almalarda ispat mekanizmasını üretmemiz gerekir" diye konuştu. E-imzanın kullanılması için PKI denilen bir altyapının kurulması gerektiğine dikkat çeken Nalçacı, kamu kurum ve kuruluşlarının her personele e-imza temin etmesi gerektiğini ifade etti. Nalçacı, e-imzanın yaygınlaşmaması nedeniyle PKI altyapısına yapılan yatırımların da düşük kaldığını vurguladı. Nalçacı, yatırımların kurum içi süreç ve politikalara dayandığını ve bu nedenle bazı şeylerin yıkılması gerektiğini ifade etti.

Askeralma Bilgi Sistemi projesini de yürütecek

1990 yılında bilişim teknolojileri pazarına Sena Bilgisayar olarak adım atan Sentim, daha sonra kendi markalarını yarattı. Time International ile Sena Bilgisayar'ın 1996 yılında birleşmesi ile doğan Sentim, DELL distribütörlüğünü de üstlendi. Bugün; Sentim Kamu, Sentim Telekom, Sentim Teknoloji, Sentim Yazılım ve Dekare olmak üzere gruba bağlı 5 şirket bulunuyor. 100 milyon dolarlık ciroya sahip olan şirket, Türk Telekom'un 118 bilinmeyen numaralar çağrı merkezi altyapısını oluşturdu. Sentim, Milli Eğitim Bakanlığı ile bilgiye ulaşım portalını da oluşturdu. Ulaştırma Bakanlığı ile e-ulaştırma projesinde de yer alan Sentim, e-devlet projeleri içerisinde özel sektör olarak yerini aldı. Sentim Kamu, Milli Savunma Bakanlığı'nın Askeralma Bilgi Sistemi (ASAL) Projesi'ni de yürütecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber