Kritik zirvede Münbiç'teki düğümün çözülmesi bekleniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile son 6 aydaki 4. görüşmesini gerçekleştirecek. Moskova'daki kritik zirvede, Suriye krizine ilişkin tüm seçenekler masada olacak. Görüşmede, terör örgütü PYD/YPG'ye bırakılmak istenen Münbiç'teki düğümün çözülmesi bekleniyor. Rakka operasyonu da müzakere edilecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 10 Mart 2017 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kritik zirvede Münbiç'teki düğümün çözülmesi bekleniyor

Fazlı Şahan

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla bugün Moskova'da gerçekleşecek Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısının en önemli gündem maddesi, Suriye krizi olacak. Taraflar, uçak krizi sonrasında ikili ilişkilerdeki normalleşmenin tamamlanmasını da amaçlıyor.

Suriye krizinde, Türkiye, ABD ve Rusya öne çıkarken, bugün Moskova'da tüm seçeneklerin masada olacağı kritik bir zirve olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşecek. Terör örgütü PYD/PKK'ya bırakılmak istenen Münbiç'teki düğümün de bu görüşmede çözüme kavuşması bekleniyor.

6 AYDA 4. BULUŞMA

Görüşme Erdoğan ile Putin'in son 6 aydaki 4. buluşması olacak. İki lider, Suriye'de ateşkes sürecinin önünü açmıştı. Fakat Türkiye, Münbiç'e ilerleyeceğini açıklayınca Rusya, Esed ve ABD, terör örgütü PYD'yle birlikte hareket etmeye başladı. Münbiç'in durumu, Rakka operasyonu tüm yönleriyle müzakere edilecek.

S-400'LER DE MASADA

Bu kapsamda, DEAŞ'le mücadele ve Suriye'deki kaosun sona erdirilmesi için ortak adımların atılması ele alınacak. Bir diğer konuda Suriye'de barış için başlatılan Astana süreci olacak. Yine görüşmede Fırat Kalkanı Harekatı, olası Rakka operasyonu ile Türkiye'nin almayı planladığı S-400 füze savunma sistemleri de gündeme gelecek.

BELEK ZİRVESİ DETAYLARI

Ayrıca iki lider geçtiğimiz günlerde Antalya'da gerçekleştirilen Türkiye, ABD ve Rusya Genelkurmay Başkanlarının görüşmesinin detaylarını da ele alacak. Erdoğan, "Suriye'de şu anda Rusya'nın, Türkiye'nin burada önemli bir konumu, yeri var. Amerika'nın başını çektiği koalisyon güçlerinin önemli bir yeri var. Bu konuları orada masaya yatırmak suretiyle üç genelkurmay başkanımızın geldiği noktayı da orada değerlendireceğiz" demişti.

Gündem enerji

İki ülke ilişkilerinin en üst seviyede ve en kapsamlı şekilde ele alındığı ÜDİK'te 2017-2020 yıllarını kapsayacak orta vadeli ticari, ekonomik, bilimsel ve kültürel işbirliği programının imzalanması bekleniyor. Başlayacak yeni turizm sezonu öncesi Rus turistlerin gelişleri de görüşülecek bir diğer başlıklar arasında. Türkiye ve Rusya ilişkileri açısından büyük önem taşıyan bir başka konu ise enerji. Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve Türk Akım doğalgaz boru hattı da ele alınacak.

Kültür ve turizm hamlesi

Ankara ve Moskova, iki halk arasındaki etkileşimi artırmak için kültür ve turizm alanında kararlı adımlar atmaya hazırlanıyor. Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısında tarafların imza atması beklenen anlaşmalar arasında 2019 yılının "Kültür ve Turizm Yılı" ilan edilmesi de yer alıyor. Türkiye'ye 2014'te gelen Rus turist sayısı 4,5 milyona yaklaşırken, 2015 ve 2016 yıllarında düşüşler yaşanmıştı. Bu durumun 2017'den itibaren hızla eski düzeyine döndürülmesi hedefleniyor. Taraflar bu şekilde normalleşme sürecinin kurumsal mekanizmalara bağlanarak tamamlanması, "24 Kasım öncesi"ndeki düzeyin daha da ilerisine taşınması için de kısa vadede kayda değer adımlar atılmasını amaçlıyor. Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, önemli sayıda anlaşmanın hazırlandığını belirterek, "Toplantıda sadece ekonomik değil, teknik ve kültürel alanlarda da birçok anlaşma imzalanacak" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber