Öcalan posteri asan öğrencilere hapis

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 19 Şubat 2007 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın posterini açan 33 öğrenci, 3'er yıl 9'ar ay hapis cezasına çarptırıldı.

Trakya Üniversitesi Ayşekadın Kampüsü'nde 2004 yılında düzenlenen Kültür, Sanat ve Spor Şenlikleri'nde, bir grup öğrencinin terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan'ın posterini asması ve "Apoya özgürlük Türkiye'ye Barış" sloganları atmaları nedeniyle çıkan olaylarda tutuksuz yargılanmalarına devam edilen 97 öğrencinin Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesinde davası sonuçlandı. "Kamu malına zarar vermek, eğitim öğretimi engellemek, kamu görevlisine mukavemet ederek görevini engellemek, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçlamalarıyla yargılanan 33 öğrenci mahkeme heyeti tarafından ayrı ayrı 3'er yıl 9'ar ay hapis cezasına çarptırıldı.

"Kamu Malına Zarar Vermek, Eğitim Öğretimi Engellemek, Kamu Görevlisine Mukavemet Ederek Görevini Engellemek, Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Etmek" suçlamalarıyla yargılanan 33 öğrenci yargılandıkları suçlamalardan "Kamu Malına Zarar Vermek" ve ""Kamu görevlisine görevini yaptırmamak için mukavemet etmek" suçlarından toplam 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılırken, "Eğitim öğretimi engellemek" ve "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçlamalarından beraat etti.

Trakya Üniversitesi tarafından 2004 yılında düzenlenen bahar şenlikleri sırasında bazı öğrencilerin PKK-Kongragel terör örgütünün İmralı'da tutuklu bulunan elebaşısı Abdullah Öcalan'ın posterlerini asarak "Apo'ya Özgürlük Türkiye'ye Barış" sloganları atmaları üzerine Ayşekadın yerleşkesinde olaylar yaşanmıştı. Olayların ardından bir süre tutuklu olarak yargılanan öğrencilerin, daha sonra da tutuksuz olarak Edirne Birinci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davası sonuçlandı.

"Kamu malına zarar vermek, eğitim öğretimi engellemek, kamu görevlisine mukavemet ederek görevini engellemek, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" suçlamalarıyla yargılanan 33 öğrenci mahkeme heyeti tarafından ayrı ayrı 3'er yıl 9'ar ay hapis cezasına çarptırıldı. Edirne 1. Ağır Ceza mahkemesinde görülen ve Ercan U.A., Savaş T., Salih T., Onur Ç., Fahri T., Mehmet A., Sinan A., Eyüp G., Özkan G., Hasan Ç., Hasan A., Umut D., İbrahim R. B., Fetullah Ö., Saygın M., Özgür T., Mehmet H., Onur K., Erdal G., Barış D., Elmas S., Ümit N., İlkay Ş., Erdoğan Ş., Taner Ü., Emre G., Şerif Ö., Arif E. T., Serhat Y., Demet A., Işıl Caner A., Nurettin D. ve Eren Y.'nin tutuksuz olarak yargılanmalarına devam edilen davada sanıklar hakkında kamu malına zarar vermek suçlamasından 2 yıl 6'şar ay hapis cezasıyla ayrı ayrı cezalandırılmalarına, cezanın sanıklar üzerindeki olası etkileri ve gelecekleri göz önünde bulundurularak cezanın 1/6 oranında indirim yapılarak 2 yıl 6'şar aya indirilmesine. Ayrıca kamu görevlisine görevini yaptırmamak için mukavemet etmek suçlamasından 1 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırılmasına, sanıkların mukavemet gösterdikleri sırada birden fazla kişi olmaları karşısında cezalarının 1/3 oranında arttırılarak 1 yıl 12 aya çıkarılmasına, cezanın sanıklar üzerindeki olası etkileri ve gelecekleri göz önünde bulundurularak 1'er yıl 8 aya düşürülmesine karar verildi. Üzerlerine atılı "Eğitim Öğretimi Engellemek ve Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Etmek" suçlamaların subuta ermemesinden ötürü beraat etmelerine karar verilen 33 öğrenciden her biri suçlu bulundukları iki maddeden toplam 3 yıl 9 ay hapis cezasıyla cezalandırıldı.

Ayrıca dava sürecinde sanıklar için harcanan Adli Tıp, Tebligat ve Posta Giderlerinden oluşan toplam 251'er YTL'nin tutuklu sanıklar tarafından ödenmesine karar verildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Trakya Üniversitesi Kültür, Sanat ve Spor Şenlikleri'nde, bir grup öğrencinin pencerelere Abdullah Öcalan'ın posterini asması nedeniyle olaylar çıktı. Meydana gelen olaylarda 97 öğrenci gözaltına alındı. Ayşekadın Kampüsü'ndeki şenlik sırasında bir grup öğrencinin Öcalan'ın posterlerini asarak slogan atmaya başlaması üzerine rektörlüğün çağırdığı polis ve Jandarma kampüse girerek müdahale etti. Öğrenciler ise polise mukavemet göstererek, dersliklerin camlarını kırdı. Polisin tazyikli su ve göz yaşartıcı bomba kullandığı olaylarda çok sayıda öğrenci asker ve polis yaralandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber